Doma pečený kváskový chleba má mnohem lepší chuť a vydrží až týden čerstvý. Můžete do něj přidat spoustu výborných semínek a zvýšit jeho výživovou hodnotu.
Ingredience (15 x porce)
Kvas
Těsto
Postup přípravy
Vezmeme větší mísu a smícháme žitnou mouku, kvásek a vodu. Dobře promícháme, přikryjeme utěrkou a necháme přes noc. Po vykynutí si část kvásku uchováme na další pečení.
Ráno přidáme ostatní ingredience do těsta a pomalu promícháme. Těsto bude hutné a bude hodně lepit. Necháme kynout do večera.
Chlebovou formu vymažeme máslem a těsto dáme do chlebové formy. Necháme kynout pod utěrkou 2 hodiny.
Rozehřejeme troubu na 240 °C. Spodní ohřev. Vložíme chleba a pečeme 45 minut.
Poté vypneme troubu, neotevíráme a necháme 20 minut. Můžeme vyklopit a nechat vychladnout.
Nutriční hodnoty (1 x porce)
Energ. hodnota: 205.70 kcal |
Protein: 4.51 g |
Sacharidy: 36.22 g |
z toho cukr: 3.46 g |
Tuk: 3.88 g |
z toho nas. MK: 0.49 g
Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/3133-zitny-chleba-se-seminky