Žitný chleba se semínky

Doma pečený kváskový chleba má mnohem lepší chuť a vydrží až týden čerstvý. Můžete do něj přidat spoustu výborných semínek a zvýšit jeho výživovou hodnotu.

Ingredience (15 x porce)

Kvas

Těsto

Postup přípravy

  1. Vezmeme větší mísu a smícháme žitnou mouku, kvásek a vodu. Dobře promícháme, přikryjeme utěrkou a necháme přes noc. Po vykynutí si část kvásku uchováme na další pečení.
  2. Ráno přidáme ostatní ingredience do těsta a pomalu promícháme. Těsto bude hutné a bude hodně lepit. Necháme kynout do večera.
  3. Chlebovou formu vymažeme máslem a těsto dáme do chlebové formy. Necháme kynout pod utěrkou 2 hodiny.
  4. Rozehřejeme troubu na 240 °C. Spodní ohřev. Vložíme chleba a pečeme 45 minut.
  5. Poté vypneme troubu, neotevíráme a necháme 20 minut. Můžeme vyklopit a nechat vychladnout.

Nutriční hodnoty (1 x porce)

Energ. hodnota: 205.70 kcal | Protein: 4.51 g | Sacharidy: 36.22 g | z toho cukr: 3.46 g | Tuk: 3.88 g | z toho nas. MK: 0.49 g

Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/3133-zitny-chleba-se-seminky