Kynuté švestkové koláče

Oblíbené koláče se švestkami, které se u nás chystají na rodinné oslavy. Připravíte 20 velkých koláčů nebo přes 40 malých koláčů. S malými koláči je práce více, ale námaha se vyplatí. Jsou chutnější.

Ingredience (20 x porce)

kvásek

těsto

posypka

nahoru

Postup přípravy

  1. Nejprve si připravíme kvásek. Kvasnice rozdrobíme do vlažného mléka, promícháme s cukrem a moukou. Necháme vykynout.
  2. Mezitím začneme v robotu promíchávat mouku se špetkou soli. Přidáme kvásek, změklé máslo a ostatní ingredience na těsto. Necháme důkladně propracovat (15 min). Těsto se bude v robotu odlepovat od stran a na dotek nebude lepit. Pokud lepí, přisypejte mouku. Záleží na velikosti vajec a kvalitě másla. Těsto bude hebké, nelepivé a po stisknutí rukou ucítíte vzduchové bubliny.
  3. Vypracované těsto nechejte vykynout, minimálně 1 hodinu.
  4. Rozválejte na tenkou placku, max 0,5 cm silnou. Vykrajujte koláčky skleničkou. Nechte pod utěrkou chvíli vykynout a smíchejte posypku.
  5. Ingredience promíchejte a promačkejte rukou.
  6. Na každý koláček dejte do středu lžičku povidel a kompotovanou švestku. Posypte posypkou.
  7. Skládejte na plech s pečícím papírem, množství je asi na 3 velké plechy.
  8. Pečte na 180 °C do zezlátnutí okrajů (cca 30 až 40 minut).
  9. Cukrujte až před podáváním.

Nutriční hodnoty (1 x porce)

Energ. hodnota: 290.62 kcal | Protein: 5.55 g | Sacharidy: 46.19 g | z toho cukr: 16.78 g | Tuk: 8.53 g | z toho nas. MK: 4.99 g

Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/3071-kynute-svestkove-kolace