Oblíbené koláče se švestkami, které se u nás chystají na rodinné oslavy. Připravíte 20 velkých koláčů nebo přes 40 malých koláčů. S malými koláči je práce více, ale námaha se vyplatí. Jsou chutnější.
Ingredience (20 x porce)
kvásek
těsto
posypka
nahoru
Postup přípravy
Nejprve si připravíme kvásek. Kvasnice rozdrobíme do vlažného mléka, promícháme s cukrem a moukou. Necháme vykynout.
Mezitím začneme v robotu promíchávat mouku se špetkou soli. Přidáme kvásek, změklé máslo a ostatní ingredience na těsto. Necháme důkladně propracovat (15 min). Těsto se bude v robotu odlepovat od stran a na dotek nebude lepit. Pokud lepí, přisypejte mouku. Záleží na velikosti vajec a kvalitě másla. Těsto bude hebké, nelepivé a po stisknutí rukou ucítíte vzduchové bubliny.
Vypracované těsto nechejte vykynout, minimálně 1 hodinu.
Rozválejte na tenkou placku, max 0,5 cm silnou. Vykrajujte koláčky skleničkou. Nechte pod utěrkou chvíli vykynout a smíchejte posypku.
Ingredience promíchejte a promačkejte rukou.
Na každý koláček dejte do středu lžičku povidel a kompotovanou švestku. Posypte posypkou.
Skládejte na plech s pečícím papírem, množství je asi na 3 velké plechy.
Pečte na 180 °C do zezlátnutí okrajů (cca 30 až 40 minut).
Cukrujte až před podáváním.
Nutriční hodnoty (1 x porce)
Energ. hodnota: 290.62 kcal |
Protein: 5.55 g |
Sacharidy: 46.19 g |
z toho cukr: 16.78 g |
Tuk: 8.53 g |
z toho nas. MK: 4.99 g
Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/3071-kynute-svestkove-kolace