Zdravé domácí citrónové želé bonbóny

Stále hledáte způsob, jak do dětí "nacpat" co největší množství vitamínů? Ne každé z nich je totiž milovníkem ovoce a zeleniny, avšak bonbóny zbožňuje snad každé z nich. Vyzkoušejte je obelstít například těmito zdravými domácími citronovými želé bonbóny, jenž jsou nositeli mnoha vitamínů. Třeba si je nakonec oblíbíte i vy. Navíc také budete znát to pravé složení bonbónů a můžete si být jistí, že neobsahují žádné konzervanty a podobně.

Citróny obsahují vysoké množství vitamínu C, ale také vitamín B, A, kyselinu listovou, vlákninu a spoustu dalších. Jejich konzumací tak posílíte imunitu, odkyselíte organismus či posílíte stěny žil.

Ingredience (30 x porce)

Postup přípravy

  1. Prvním a velice důležitým krokem je důkladné očištění citrónů, na které si nejlépe vezměte kartáček. Zhruba ze 2 citrónů si nakrájejte kůru na pásky, avšak bez bílého povlaku, aby nebyla hořká.
  2. Nyní se pusťte do odšťavňování citrónů. Využít můžete ruční či elektrický odšťavňovač. Na uvedené množství citrónové šťávy by vám měl stačit zhruba 1 kg citrónů.
  3. Do menšího hrnce dejte 120 ml studené vody a do ní důkladně vmíchejte želatinový prášek. Nechte společně nabobtnat, a sice zhruba 10 minut.
  4. Mezitím si v plecháčku smíchejte krupicový cukr se 240 ml studené vody. Tuto cukrovou vodu pozvolna přiveďte k varu a cukr nechte rozpustit. Jakmile bude cukrový rozvar vřít, přilijte jej k nabobtnané želatině.
  5. Směs přiveďte k varu a poté přidejte i citrónovou šťávu s citrónovou kůrou. Povařte asi po dobu 3 minut, avšak přitom želé neustále míchejte.
  6. Želé odstavte a naplňte jím formičky na výrobu ledu, anebo plech vyložený pečícím papírem. Nyní připravené bonbónky dejte do lednice, a to alespoň na dobu 12 hodin, aby dostatečně ztuhly.
  7. Po uplynutí této doby je můžete vyklopit, případně nakrájet na plátky a podávat. Jestliže jsou na vás bonbóny příliš kyselé, můžete je obalit v cukru krystal.

Nutriční hodnoty (1 x porce)

Energ. hodnota: 22.74 kcal | Protein: 1.21 g | Sacharidy: 4.77 g | z toho cukr: 4.29 g | Tuk: 0.03 g | z toho nas. MK: 0.00 g

Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/3065-zdrave-domaci-citronove-zele-bonbony