Palačinky patří k českým oblíbeným klasikám. Jejich hlavní výhodou je, že se hodí ke snídani, k obědu i k večeři. Palačinky navíc můžete připravovat na sladko i naslano. Zkoušeli jste ale už někdy palačinky zapečené? Jejich příprava není o nic náročnější, hotové palačinky s náplní jen dáte zapéct do trouby a je to. Dobrou chuť!
Ingredience (4 x porce)
Těsto
Tvarohová náplň
Dále
Postup přípravy
Nejdříve si připravte klasické těsto na palačinky. Postupně smíchejte mouku s mlékem, přidejte špetku soli, vejce a podle potřeby špetku kypřícího prášku. Na pánvi rozehřejte rostlinný olej nebo sádlo. Až bude tuk dostatečně horký, smažte na něm z těsta tenké palačinky. Ty pokládejte na talíř, odsajte z nich ubrouskem přebytečný tuk a přiklopte je druhým talířem, ať zůstanou teplé.
Jednotlivé palačinky pak potřete višňovou marmeládou. Dále si nachystejte náplň z tvarohu. Tu připravíte jednoduše: Tvaroh vyšlehejte do hladka, přidejte k němu cukr a semínka vydlabaná z čerstvého vanilkového lusku. Nakonec přisypejte rozinky, které jste přes noc nechali namočit v rumu. Vše dobře promíchejte. Touto směsí pak potřete palačinky.
Až budete mít hotovo, zaviňte jednotlivé palačinky a vyskládejte je do pekáčku nebo do zapékací mísy vymazané máslem. Palačinky pak můžete ještě potřít rozšlehaným vajíčkem, které rozklepnete do mléka. Díky tomu se palačinky nepřichytí. Mísu přiklopte víkem a vložte ji do předehřáté trouby. Palačinky v míse pečte na 150 stupňů zhruba půl hodinky. Podávejte je teplé a posypané moučkovým cukrem a nasekanými vlašskými ořechy.
Nutriční hodnoty (1 x porce)
Energ. hodnota: 624.38 kcal |
Protein: 28.12 g |
Sacharidy: 87.42 g |
z toho cukr: 30.80 g |
Tuk: 17.18 g |
z toho nas. MK: 5.59 g
Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/3059-zapecene-palacinky