Domácí sušené banány aneb banana chips

Leží vám doma přebytek banánů a vy opravdu nevíte, co s nimi? Jestliže už se vám přejedl mug cake z banánu, koktejl, krtkův dort či jiné pochoutky, můžete si doma vyzkoušet banány usušit.

K výrobě sušených banánů není nutné vlastnit sušičku na ovoce, jak si mnozí z vás jistě myslí. Vystačíte si i s klasickou troubou.

Domácí sušené banány můžete připravovat několika způsoby. Co se týká cukru, tento není třeba na banány přidávat, pokud jsou banány opravdu dostatečně zralé.

Chuť kupovaných sušených banánů a těch domácích se výrazně liší. Pojďte sami zjistit, které vám budou chutnat více.

Ingredience (4 x porce)

Podle chuti

Postup přípravy

  1. Banány oloupeme a následně je nakrájíme na velmi slabé plátky - kolečka. Čím slabší, tím rychleji budou usušené a také tak dosáhneme křupavějších banánových chipsů.
  2. Aby se nám při sušení banány nezbarvily do hnědé barvy, namočíme je do vymačkané citrónové šťávy.
  3. A nyní přichází na řadu skládání plátků banánů na plech vyložený pečícím papírem, anebo na podložku, jenž pak vložíme do sušičky na ovoce, avšak pouze v jedné vrstvě.
  4. Jestliže chceme trošku experimentovat, můžeme plátky banánů poprášit mletou skořicí, zázvorem, muškátovým oříškem či dalším kořením dle chuti.
  5. Troubu či sušičku si předehřejeme na 60 °C a poté do ní vložíme připravené banány. Banánové chipsy pravidelně kontrolujeme a otáčíme.
  6. Sušení bude trvat zhruba 12 hodin, avšak může to být jak méně, tak i více. Jakmile chipsy budou křupavé, můžeme troubu či sušičku vypnout a banánové chipsy nechat vychladnout.
  7. Skladujeme ve vzduchotěsné nádobě.

Nutriční hodnoty (1 x porce)

Energ. hodnota: 105.02 kcal | Protein: 1.29 g | Sacharidy: 23.88 g | z toho cukr: 14.43 g | Tuk: 0.39 g | z toho nas. MK: 0.13 g

Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/3057-domaci-susene-banany-aneb-banana-chips