Lahodná jarní polévka s vůní kopřiv

S příchodem jara lidský organismus potřebuje doplnit síly po zimním období. Pokud vám vaše zahrádka či blízké okolí nabízí možnost sběru kopřiv, můžete vyzkoušet tuto krémovou jarní polévku, která je vitamínovou bombou.

Mrkev, celer, brambory a mladé kopřivy. Nezvyklá kombinace, jenž opravdu stojí za ochutnání. Jestliže v kuchyni rádi experimentujete, pojďte tuto netradiční jarní polévku vyzkoušet.

Ingredience (4 x porce)

Postup přípravy

  1. Mrkev, celer i brambory očistíme a následně i oškrábeme a nakrájíme na kostky. V hrnci si rozpustíme máslo, na kterém orestujeme připravenou zeleninu. Jakmile se zelenina začne přichytávat ke dnu hrnce, přidáme i omyté mladé kopřivy a vše zalijeme zeleninovým vývarem.
  2. Nyní přichází na řadu chvíle čekání. Zeleninu vaříme zhruba 20 – 25 minut, dokud není měkká. Délka vaření závisí na velikosti nakrájených kostek zeleniny.
  3. Jakmile je zelenina měkká, polévku odstavíme a vše důkladně rozmixujeme ponorným mixérem. Záleží jen na vás, zda v polévce ponecháte i kousky zeleniny, anebo ji rozmixujete zcela.
  4. Nyní opět polévku přivedeme k varu. Do shakeru si připravíme smetanu, hladkou mouku, sůl a pepř. Uzavřeme a protřepeme, aby se všechny ingredience uvnitř smíchaly. Připravenou směs pomalu přiléváme do vroucí polévky, kterou ještě alespoň 10 minut povaříme. Na samý závěr ji případně ještě dochutíme solí a pepřem.
  5. Podáváme s krutonky a ozdobené bylinkami.

Nutriční hodnoty (1 x porce)

Energ. hodnota: 187.66 kcal | Protein: 4.08 g | Sacharidy: 16.58 g | z toho cukr: 5.92 g | Tuk: 10.73 g | z toho nas. MK: 6.73 g

Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/3053-lahodna-jarni-polevka-s-vuni-kopriv