Zapečený lilek s parmazánem

Vyzkoušejte výborný recept na zapečený lilek vhodný i pro vegetariány. Nastrouhaný parmazán jídlu dodá chuť Itálie. Menším dětem to moc nevoní, ale pokud máte rádi lehká zeleninová jídla, pak zapečený lilek rozhodně doporučuji.

Ingredience (4 x porce)

Postup přípravy

  1. Nejprve si připravíme lilek a nakrájíme na plátky tlusté cca 0,5 cm. Rajčata očistíme a nakrájíme na kolečka, stejně tak si připravíme i mozzarellu a takto připravené necháme ležet v různých miskách, nesmíchat do hromady.
  2. Připravíme si pánev a necháme ji rozpálit na středním ohni a plátky lilku na ní opečeme bez oleje. Z každé strany do zlatova cca 1-2 min. Pánev nechte ještě ji budete potřebovat na strouhanku.
  3. Jakmile jsou opečené, dáme je na talíř a opepříme a osolíme.
  4. Na pánev nasypeme strouhanku a orestujeme ji, dokud nezhnědne. Jakmile je hnědá (ne spálená) dáme ji do mísy. Necháme vychladnout a smícháme s parmazánem a špetkou soli a pepře. Promícháme a necháme si takto připravené na posypání.
  5. Drcená rajčata můžete dochutit solí a pepřem.
  6. Troubu si rozehřejeme na 180 °C.
  7. Nyní si připravíme zapékací mísu a na dno nalijeme první polovinu drcených rajčat. Na ně pak vyskládáme plátky lilku, mozzarellu, plátky rajčat a nadrobno nasekanou bazalkou a jalapeño papričkami vše posypeme. Podle chuti osolte a opepřete a znovu skládejte další části plátků, dokud vše nevyskládáte na sebe. Pokud nemáte rádi pálivé, papričky můžete vynechat.
  8. Zbylá drcená rajčata nalijte na vrch připravené zapékací mísy a posypeme připravenou směsí ze strouhanky a parmazánu.
  9. Necháme v troubě zapéct cca 30-40 min a můžete podávat. Při servírování můžete posypat ještě trochou parmazánu, pokud vám zbyl. Dobrou chuť

Nutriční hodnoty (1 x porce)

Energ. hodnota: 695.75 kcal | Protein: 50.85 g | Sacharidy: 44.30 g | z toho cukr: 16.05 g | Tuk: 31.12 g | z toho nas. MK: 17.86 g

Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/3021-zapeceny-lilek-s-parmazanem