Kváskový chleba z žitné a špaldové mouky

Zdravější varianta domácího pečeného chleba, kde máte možnost přesně zkontrolovat ingredience. Stačí sehnat kvásek a můžete se pustit do díla. Neuspěchejte kynutí, příprava chleba může celkem trvat i déle než 1 den.

Ingredience (15 x porce)

Rozkvas

Chléb

Postup přípravy

  1. Nejprve připravíme nový kvásek. Polévkovou lžíci žitného kvásku smícháme s vodou a přidáváme žitnou mouku. Pouze opatrně promícháme a necháme pod fólií na teplém místě přes noc.
  2. Z připravené směsi odebereme lžíci kvásku do skleničky a uchováme v lednici na příští pečení.
  3. Hotový kvásek smícháme se špaldovou moukou, žitnou moukou, vodou, cukrem, solí a kmínem. Přisypeme 2 hrsti slunečnicových semínek.
  4. Opatrně promícháme a necháme opět kynout, cca 6 hodin.
  5. Formu vymažeme máslem a vložíme těsto, rozetřeme do krajů a posypeme semínky. Přikryjeme alobalem a necháme kynout asi 4 hodiny.
  6. Pečeme ve vyhřáté troubě přikryté alobalem na 220 °C asi 50 minut.

Nutriční hodnoty (1 x porce)

Energ. hodnota: 182.14 kcal | Protein: 4.58 g | Sacharidy: 35.67 g | z toho cukr: 2.36 g | Tuk: 1.89 g | z toho nas. MK: 0.17 g

Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/3016-kvaskovy-chleba-z-zitne-a-spaldove-mouky