Výborný domácí chleba, u kterého snadno docílíte křupavé kůrky. Do těsta můžete přidat prolisovaný česnek, bylinky nebo nejrůznější semínka.
Ingredience (20 x porce)
Těsto
Postup přípravy
Nejprve si připravíme kvásek a necháme jej přes noc vzejít. Smícháme mouku s vodou a přidáme žitný nebo pšeničný chlebový kvásek. Mícháme opatrně. Přikryjeme mísu utěrkou a necháme přes noc.
Jakmile vzejde kvásek, část si dáme stranou pro budoucí přípravu a ze zbytku připravíme těsto.
Smícháme s hladkou moukou, vodou a přidáme sůl, kmín a trošku cukru. Necháme kynout asi 4 hodiny.
Vkládáme do formy, je vhodné vymazat ji máslem, ale záleží na typu formy. Těsto uhladíme, přikryjeme utěrkou a necháme znovu kynout. Čím déle, tím lépe.
Před pečením přikryjeme alobalem. Pečeme ve vyhřáté troubě na 220 asi 1 hodinu. Poté sundáme alobal a dopékáme kůrku.
Nutriční hodnoty (1 x porce)
Energ. hodnota: 119.20 kcal |
Protein: 2.78 g |
Sacharidy: 24.60 g |
z toho cukr: 0.96 g |
Tuk: 0.41 g |
z toho nas. MK: 0.05 g
Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/2989-kvaskovy-chleba-psenicny-a-zitny