Kváskový chleba pšeničný a žitný

Výborný domácí chleba, u kterého snadno docílíte křupavé kůrky. Do těsta můžete přidat prolisovaný česnek, bylinky nebo nejrůznější semínka.

Ingredience (20 x porce)

Těsto

Postup přípravy

  1. Nejprve si připravíme kvásek a necháme jej přes noc vzejít. Smícháme mouku s vodou a přidáme žitný nebo pšeničný chlebový kvásek. Mícháme opatrně. Přikryjeme mísu utěrkou a necháme přes noc.
  2. Jakmile vzejde kvásek, část si dáme stranou pro budoucí přípravu a ze zbytku připravíme těsto.
  3. Smícháme s hladkou moukou, vodou a přidáme sůl, kmín a trošku cukru. Necháme kynout asi 4 hodiny.
  4. Vkládáme do formy, je vhodné vymazat ji máslem, ale záleží na typu formy. Těsto uhladíme, přikryjeme utěrkou a necháme znovu kynout. Čím déle, tím lépe.
  5. Před pečením přikryjeme alobalem. Pečeme ve vyhřáté troubě na 220 asi 1 hodinu. Poté sundáme alobal a dopékáme kůrku.

Nutriční hodnoty (1 x porce)

Energ. hodnota: 119.20 kcal | Protein: 2.78 g | Sacharidy: 24.60 g | z toho cukr: 0.96 g | Tuk: 0.41 g | z toho nas. MK: 0.05 g

Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/2989-kvaskovy-chleba-psenicny-a-zitny