Skvělá jablečná bábovka s jogurtem

Upečte si z jablek něco jiného než štrúdl. Jogurtová bábovka s čerstvými jablky vás nadchne. Díky jogurtu má velmi jemnou chuť i konzistenci. Jablka jí zase dávají specifickou vůni. Když jí uschováte do papírové krabice vyložené ubrousky spolu s dalšími jablíčky, vydrží i několik dní. To ale většinou nebývá třeba. Sní se rychle, třeba ke kávičce nebo na snídani.

Ingredience (10 x porce)

Postup přípravy

  1. Nejdříve oloupejte jablka, která potom nastrouhejte.
  2. Žloutky vyšlehejte s cukrem do hladké pěny a postupně k nim přidávejte jogurt, olej, rum, mouku a prášek do pečiva. Průběžně míchejte, ať se těsto nesrazí.
  3. Ze zbylých bílků vyšlehejte sníh. Po částech ho opatrně vmíchejte do těsta spolu s jablky, tak aby bylo pěkně nadýchané. Nechte chvíli odpočinout a předehřejte troubu na 160 °C.
  4. Poté vymažte formu na bábovku tukem a vysypte ji trochou mouky. Nalijte do ní těsto a pečte zhruba 50 minut na 160 °C. Díky pomalejšímu pečení bábovka krásně zezlátne a nespálí se. Před vyndáním zkontrolujte špejlí, případně nechte dopéct.
  5. Tip: Připravte si k bábovce teplý přeliv z letního ovoce. Můžete použít to, co doma zrovna máte. Broskve, nektarinky, rybíz, ostružiny, ale i mražené zásoby. Ovoce pokrájené na kousky dejte na chvíli povařit do malého množství vody. Poté slijte většinu tekutiny. Ovoce se zbylou vodou rozmixujte a případně doslaďte cukrem nebo medem. Bábovku podávejte přelitou teplou omáčkou.

Nutriční hodnoty (1 x porce)

Energ. hodnota: 298.09 kcal | Protein: 5.61 g | Sacharidy: 42.34 g | z toho cukr: 20.98 g | Tuk: 11.42 g | z toho nas. MK: 2.05 g

Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/2917-skvela-jablecna-babovka-s-jogurtem