Podzim je v plném proudu a s ním i sezóna právě dozrálých jablek. Toto ovoce je rozhodně jednou z dominant podzimního období. Byla by škoda jablka pořádně nevyužít, proto v dnešním článku přinášíme recept na skvělý jablečný koláč z křehkého těsta. Vychutnejte si ho se svými blízkými při šálku dobrého čaje a na chvíli zapomeňte na sychravé počasí za okny.
Ingredience (12 x porce)
Těsto
Náplň
Postup přípravy
Nejprve smícháme mouku, sůl a studené máslo. Používejte máslo právě vytažené z lednice, vyhnou se vám tak trable s konzistencí těsta. Vypracujeme na drobenku a po malých dávkách přiléváme tekutinu. Těsto hněteme tak dlouho, dokud nevykouzlíme jemnou hmotu. Nedoporučujeme hrát si s těstem příliš dlouho, mohlo by se stát, že koláč bude po upečení příliš tvrdý.
Vypracované těsto zabalíme do potravinové fólie a necháme odpočinout v lednici. Dejte mu čas a klidně si odběhněte pustit díl oblíbeného seriálu či přečíst pár stran právě rozečtené knihy.
Několik málo minut před vytažením těsta z lednice si připravíme náplň. Jablíčka oškrábeme a nakrájíme na tenké plátky. K takto nakrájenému ovoci přidáme zhruba třetinu cukru se skořicí a promícháme. Nyní přichází čas těsta. Vytáhneme jej z lednice a bez delšího otálení vyválíme a přendáme do formy na koláč. Jestliže máte rádi oku lahodící dezerty, odložte si kousek těsta na finální dozdobení.
Na rozválené těsto ve formě nasypeme další třetinu námi vytvořeného skořicového cukru a poté poklademe jablky. Z odloženého těsta můžeme vytvořit například mřížku či jiné zdobení. Fantazii se meze nekladou.
Na závěr potřeme rozšlehaným vajíčkem a zasypeme zbylým skořicovým cukrem. Koláč pečeme zhruba hodinu v troubě rozehřáté na 180 stupňů.
Věříme, že vám koláč zpříjemní podzimní dny a budete se k němu rádi vracet. Dobrou chuť!
Nutriční hodnoty (1 x porce)
Energ. hodnota: 281.59 kcal |
Protein: 3.07 g |
Sacharidy: 34.79 g |
z toho cukr: 15.60 g |
Tuk: 13.99 g |
z toho nas. MK: 8.66 g
Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/2893-mrizkovy-jablecny-kolac