Mřížkový jablečný koláč

Podzim je v plném proudu a s ním i sezóna právě dozrálých jablek. Toto ovoce je rozhodně jednou z dominant podzimního období. Byla by škoda jablka pořádně nevyužít, proto v dnešním článku přinášíme recept na skvělý jablečný koláč z křehkého těsta. Vychutnejte si ho se svými blízkými při šálku dobrého čaje a na chvíli zapomeňte na sychravé počasí za okny.

Ingredience (12 x porce)

Těsto

Náplň

Postup přípravy

  1. Nejprve smícháme mouku, sůl a studené máslo. Používejte máslo právě vytažené z lednice, vyhnou se vám tak trable s konzistencí těsta. Vypracujeme na drobenku a po malých dávkách přiléváme tekutinu. Těsto hněteme tak dlouho, dokud nevykouzlíme jemnou hmotu. Nedoporučujeme hrát si s těstem příliš dlouho, mohlo by se stát, že koláč bude po upečení příliš tvrdý.
  2. Vypracované těsto zabalíme do potravinové fólie a necháme odpočinout v lednici. Dejte mu čas a klidně si odběhněte pustit díl oblíbeného seriálu či přečíst pár stran právě rozečtené knihy.
  3. Několik málo minut před vytažením těsta z lednice si připravíme náplň. Jablíčka oškrábeme a nakrájíme na tenké plátky. K takto nakrájenému ovoci přidáme zhruba třetinu cukru se skořicí a promícháme. Nyní přichází čas těsta. Vytáhneme jej z lednice a bez delšího otálení vyválíme a přendáme do formy na koláč. Jestliže máte rádi oku lahodící dezerty, odložte si kousek těsta na finální dozdobení.
  4. Na rozválené těsto ve formě nasypeme další třetinu námi vytvořeného skořicového cukru a poté poklademe jablky. Z odloženého těsta můžeme vytvořit například mřížku či jiné zdobení. Fantazii se meze nekladou.
  5. Na závěr potřeme rozšlehaným vajíčkem a zasypeme zbylým skořicovým cukrem. Koláč pečeme zhruba hodinu v troubě rozehřáté na 180 stupňů.
  6. Věříme, že vám koláč zpříjemní podzimní dny a budete se k němu rádi vracet. Dobrou chuť!

Nutriční hodnoty (1 x porce)

Energ. hodnota: 281.59 kcal | Protein: 3.07 g | Sacharidy: 34.79 g | z toho cukr: 15.60 g | Tuk: 13.99 g | z toho nas. MK: 8.66 g

Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/2893-mrizkovy-jablecny-kolac