Svíčková omáčka s hovězím masem a knedlíkem je klasikou české kuchyně. U nás doma ji děláme bez špeku. V případě, že ani vy nejste fanoušky špekové příchutě ve svíčkové omáčce, vyzkoušejte tento recept na svíčkovou omáčku bez špeku a uvidíte, že rozdíl téměř nepoznáte.
Ingredience (4 x porce)
Postup přípravy
Do hrnce si připravíme olivový olej a lžíci másla a vložíme nakrájené maso na větší kousky.
Maso necháme zprudka opéct na oleji a mezitím si nakrájíme zeleninu.
Zeleninu (mrkev, celer, petržel, cibuli) nestrouhám, pouze nakrájím, vložím do hrnce a nechám cca 10 min. dusit.
Poté přidáme cukr a necháme zkaramelizovat a mezitím si připravíme vývar
Cca po 5-10 min, přidáme hořčici, koření, ocet, vložíme do hrnce maso a zalijeme připraveným hovězím vývarem
Rozehřejeme si troubu na 160 °C a vložíme hrnec do trouby cca na 2 hodiny.
Nakonec vyndáme maso a bobkový list a vše rozmixujeme na hladkou omáčku. Pokud je potřeba zahustěte moukou a nechte ještě povařit aspoň 15 min.
Nakonec omáčku dochutíme smetanou, špetkou soli a můžete podávat. Dobrou chuť.
Nutriční hodnoty (1 x porce)
Energ. hodnota: 472.82 kcal |
Protein: 35.42 g |
Sacharidy: 26.82 g |
z toho cukr: 16.14 g |
Tuk: 23.75 g |
z toho nas. MK: 15.19 g
Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/2859-svickova-na-smetane-bez-speku