Svíčková na smetaně bez špeku

Svíčková omáčka s hovězím masem a knedlíkem je klasikou české kuchyně. U nás doma ji děláme bez špeku. V případě, že ani vy nejste fanoušky špekové příchutě ve svíčkové omáčce, vyzkoušejte tento recept na svíčkovou omáčku bez špeku a uvidíte, že rozdíl téměř nepoznáte.

Ingredience (4 x porce)

Postup přípravy

  1. Do hrnce si připravíme olivový olej a lžíci másla a vložíme nakrájené maso na větší kousky.
  2. Maso necháme zprudka opéct na oleji a mezitím si nakrájíme zeleninu.
  3. Zeleninu (mrkev, celer, petržel, cibuli) nestrouhám, pouze nakrájím, vložím do hrnce a nechám cca 10 min. dusit.
  4. Poté přidáme cukr a necháme zkaramelizovat a mezitím si připravíme vývar
  5. Cca po 5-10 min, přidáme hořčici, koření, ocet, vložíme do hrnce maso a zalijeme připraveným hovězím vývarem
  6. Rozehřejeme si troubu na 160 °C a vložíme hrnec do trouby cca na 2 hodiny.
  7. Nakonec vyndáme maso a bobkový list a vše rozmixujeme na hladkou omáčku. Pokud je potřeba zahustěte moukou a nechte ještě povařit aspoň 15 min.
  8. Nakonec omáčku dochutíme smetanou, špetkou soli a můžete podávat. Dobrou chuť.

Nutriční hodnoty (1 x porce)

Energ. hodnota: 472.82 kcal | Protein: 35.42 g | Sacharidy: 26.82 g | z toho cukr: 16.14 g | Tuk: 23.75 g | z toho nas. MK: 15.20 g

Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/2859-svickova-na-smetane-bez-speku