Původní recept k nám přichází z Ukrajiny, ale v každé domácnosti si ho většina z nás vaří po svém. Někdo přidává brambory, někdo polévku sladí nebo naopak přidává citrónovou šťávu. Důležité je, aby základ polévky tvořila červená řepa.
Ingredience (10 x porce)
Postup přípravy
Hovězí a vepřové maso si nakrájíme na kostky. V hrnci si necháme rozehřát 1 lžíci sádla společně s nakrájeným špekem a maso vložíme do hrnce. Osolíme, opepříme a zprudka opečeme. Zalijeme vodou a vaříme do měkka. Vepřové maso můžeme vytáhnout dříve, bude uvařené rychleji než hovězí maso.
Ve velkém hrnci si rozehřejeme sádlo a na něm si orestujeme na kostky nakrájenou cibuli a na kostky nakrájenou kořenovou zeleninu, přidáme mletou sladkou papriku a po orestování zalijeme vývarem.
Vložíme na nudličky nakrájené zelí, na kostky nakrájenou řepu, překrájené rajčata a všechno koření.
Vaříme do změknutí přibližně 45 minut. Do polévky vložíme uvařené maso, osolíme, opepříme.
Při podávání přidáme do polévky kysanou smetanu.
Nutriční hodnoty (1 x porce)
Energ. hodnota: 526.86 kcal |
Protein: 28.83 g |
Sacharidy: 25.46 g |
z toho cukr: 19.53 g |
Tuk: 33.03 g |
z toho nas. MK: 14.19 g
Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/2856-borsc