Sváteční koláče jako od babičky

Jsou krásně nadýchané, můžou se skládat z několika různých náplní a nesmí chybět na žádné rodinné oslavě. Sváteční koláče jako od babičky - vyzkoušejte je také. Příprava sice zabere trochu času, ale výsledek za to stojí. Dobrou chuť!

Ingredience (25 x porce)

Těsto

Maková náplň

Tvarohová náplň

Postup přípravy

  1. Maková náplň: Mák svařte s mlékem. Pak přidejte cukr a vše dobře promíchejte.
  2. Tvarohová náplň: Tvaroh smíchejte s dvěma žloutky a s vanilkovým cukrem. Vyšlehejte a dejte do lednice.
  3. Nejprve si připravte kvásek. Mléko ohřejte v kastrůlku. Polovinu odeberte a nalijte ji do misky, do které rozdrobte droždí. Aby kvásek dobře nabíhal, přisypte špetku cukru. Mezitím utřete žloutky s cukrem. Postupně k nim zašlehávejte i měkký tuk.
  4. Do velké mísy nasypte mouku, sůl a pak pomalu přidávejte žloutkovou pěnu. Dochuťte rumem a přilijte zbylé mléko.
  5. Na závěr přidejte vzešlý kvásek a celé těsto nechte alespoň hodinu kynout na teplém místě. Mísu zakryjte utěrkou, ať těsto není v kontaktu se vzduchem.
  6. Jakmile těsto nakyne, můžete ho začít zpracovávat. Lžící oddělujte kousky těsta a tvarujte z nich kolečka. Jakou velikost koláčů zvolíte, záleží na vás. Doprostřed koláče vždy udělejte důlek, který poté naplňte některou z náplní. Náplně můžeme dozdobit oříškem, nejlépe vlašským nebo mandlí. Kromě máku a tvarohu se hodí také povidlové nebo ořechové náplně.
  7. Koláče nechte ještě kynout na sporáku, zatímco dáte předehřát troubu. Pečte na 160 °C. Pravidelně kontrolujte. Pečení trvá od 30 do 45 minut, záleží, jakou velikost koláčů jste zvolili. Hotové koláče můžete ještě pocukrovat, ale výborné jsou i bez toho.

Nutriční hodnoty (1 x porce)

Energ. hodnota: 282.30 kcal | Protein: 8.15 g | Sacharidy: 33.09 g | z toho cukr: 18.12 g | Tuk: 12.79 g | z toho nas. MK: 1.65 g

Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/2828-svatecni-kolace-jako-od-babicky