Dýňový krém s kari

Dýňový krém se obvykle vaří z dýně Hokaido. Vyrobit si ho můžete i z máslové dýně, k té se ale hodí jiné ingredience. Na dýňový krém podle našeho receptu proto použijte dýni Hokaido. Tato dýně je velmi zdravá, obsahuje spoustu vitamínů, vlákninu a také pro tělo důležité minerály. Je krásně oranžová, takže láká už pohledem na ni. Chuťově je nasládlá, ale díky koření a zázvoru dostane tato polévka příjemnou pikantní chuť. A také díky ní posílíte imunitu.

Ingredience (4 x porce)

Postup přípravy

  1. Nejdříve připravíme dýni. Tu vydlabeme a rozdělíme na několik malých částí. Dýni Hokaido není třeba loupat.
  2. Poté orestujeme cibulku. Cibuli nakrájíme najemno, na pánev dáme několik lžic másla a na mírném ohni opékáme cibuli do zlatova. K orestované cibulce přidáme kousky dýně a opékáme.
  3. Po chvíli odstavíme a cibuli i dýni přendáme do hrnce a zalijeme vodou nebo zeleninovým vývarem. Vaříme asi 30-45 minut.
  4. Těsně před koncem vaření - asi 5 minut - přidáme do polévky česnek, plátky zázvoru a kari koření. Do polévky také vymačkáme šťávu z celého pomeranče. Můžeme přidat i trochu dužiny.
  5. Poté polévku odstavíme a rozmixujeme ponorným mixérem dohladka.
  6. Hotovou polévku podáváme s opraženými dýňovými semínky a s dýňovým olejem. Pokud máte rádi mléčné výrobky, můžete také dozdobit zakysanou smetanou. Dobrou chuť!

Nutriční hodnoty (1 x porce)

Energ. hodnota: 216.57 kcal | Protein: 4.91 g | Sacharidy: 17.56 g | z toho cukr: 14.76 g | Tuk: 13.06 g | z toho nas. MK: 6.03 g

Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/2817-dynovy-krem-s-kari