Dýňový krém se obvykle vaří z dýně Hokaido. Vyrobit si ho můžete i z máslové dýně, k té se ale hodí jiné ingredience. Na dýňový krém podle našeho receptu proto použijte dýni Hokaido. Tato dýně je velmi zdravá, obsahuje spoustu vitamínů, vlákninu a také pro tělo důležité minerály. Je krásně oranžová, takže láká už pohledem na ni. Chuťově je nasládlá, ale díky koření a zázvoru dostane tato polévka příjemnou pikantní chuť. A také díky ní posílíte imunitu.
Ingredience (4 x porce)
nebo
Postup přípravy
Nejdříve připravíme dýni. Tu vydlabeme a rozdělíme na několik malých částí. Dýni Hokaido není třeba loupat.
Poté orestujeme cibulku. Cibuli nakrájíme najemno, na pánev dáme několik lžic másla a na mírném ohni opékáme cibuli do zlatova. K orestované cibulce přidáme kousky dýně a opékáme.
Po chvíli odstavíme a cibuli i dýni přendáme do hrnce a zalijeme vodou nebo zeleninovým vývarem. Vaříme asi 30-45 minut.
Těsně před koncem vaření - asi 5 minut - přidáme do polévky česnek, plátky zázvoru a kari koření. Do polévky také vymačkáme šťávu z celého pomeranče. Můžeme přidat i trochu dužiny.
Poté polévku odstavíme a rozmixujeme ponorným mixérem dohladka.
Hotovou polévku podáváme s opraženými dýňovými semínky a s dýňovým olejem. Pokud máte rádi mléčné výrobky, můžete také dozdobit zakysanou smetanou. Dobrou chuť!
Nutriční hodnoty (1 x porce)
Energ. hodnota: 216.57 kcal |
Protein: 4.91 g |
Sacharidy: 17.56 g |
z toho cukr: 14.76 g |
Tuk: 13.06 g |
z toho nas. MK: 6.03 g
Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/2817-dynovy-krem-s-kari