Sirup z bezinek

Plody bezu černého právě dozrávají, tak si jich taky pár natrhejte. Jen nezapomeňte, že v syrovém stavu jsou jedovaté. Musí se proto vždy převařit! Pak už je jejich konzumace bezpečná. Vyrábět z nich můžete šťávu, povidla nebo třeba sirup podle tohoto receptu. Když ho zavaříte, vydrží vám ve spíži až do jara.

Ingredience (40 x porce)

Postup přípravy

  1. Bez nejprve oberte a zbavte ho zelených nebo oschlých kuliček. Pak kuličky umyjte a vložte je do většího hrnce. Pořádně je rozmačkejte nebo podrťte, ať pustí šťávu. Přisypte cukr, kyselinu a vlijte vodu. Vše promíchejte a dejte vařit. Poté, co směs začne vřít, vařte ještě 15 minut.
  2. Tekutinu sceďte přes jemné sítko a bezinkovou šťávu dejte znovu do hrnce. Do teplé tekutiny přidejte lžíce medu a směs promíchejte. Vařte dalších 15 minut a pak odstavte. To už by měla mít tekutina hustší sirupovou konzistenci.
  3. Hotový sirup plňte do sterilovaných sklenic a lahví a dobře zavíčkujte. A je hotovo! Chuť bezinkového sirupu je trošku trpká, ale moc dobrá.

Nutriční hodnoty (1 x porce)

Energ. hodnota: 85.38 kcal | Protein: 0.01 g | Sacharidy: 22.15 g | z toho cukr: 22.12 g | Tuk: 0.00 g | z toho nas. MK: 0.00 g

Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/2814-sirup-z-bezinek