Francouzský dezert ze smetany, žloutků a vanilky s karamelovou krustou.
Ingredience (4 x porce)
Na posypání
Postup přípravy
Zapněte troubu na 150°C.
Smetanu nalijte do hrnce a dejte vařit na mírný plamen. Rozřízněte vanilkový lusk, vyškrábněte semínka a přidejte ke smetaně. Přidejte také zbytek vanilkového lusku bez semínek.
Než se začne smetana vařit, prošlehejte si žloutky s cukrem.
Až se začne smetana vařit, přišlehejte ji postupně do žloutků s cukrem. Nezapomeňte vyndat zbytek vanilkového lusku.
Směs nalijte do formiček. Formičky dejte do pekáče a zalijte do půlky horkou vodou (z rychlovarné konvice). Dejte pozor, ať vám voda nenateče do formiček. Opatrně dejte do trouby a pečte 30-35 minut.
Vyndejte z trouby a nechte při pokojové teplotě zchladnout. Poté nechte ještě minimálně 2 hodiny v lednici ztuhnout. Crème Brûlée vydrží v lednici před finální fází i 2 dny.
Nakonec posypte cukrem a vytvořte na povrchu karamel pomocí flambovací pistole. Karamel můžete vytvořit také v troubě pod grilem. Další možností je zalít likérem a zapálit.
Nutriční hodnoty (1 x porce)
Energ. hodnota: 495.19 kcal |
Protein: 5.81 g |
Sacharidy: 28.01 g |
z toho cukr: 27.48 g |
Tuk: 41.06 g |
z toho nas. MK: 24.82 g
Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/2803-creme-brulee