Crème Brûlée

Francouzský dezert ze smetany, žloutků a vanilky s karamelovou krustou.

Ingredience (4 x porce)

Na posypání

Postup přípravy

  1. Zapněte troubu na 150°C.
  2. Smetanu nalijte do hrnce a dejte vařit na mírný plamen. Rozřízněte vanilkový lusk, vyškrábněte semínka a přidejte ke smetaně. Přidejte také zbytek vanilkového lusku bez semínek.
  3. Než se začne smetana vařit, prošlehejte si žloutky s cukrem.
  4. Až se začne smetana vařit, přišlehejte ji postupně do žloutků s cukrem. Nezapomeňte vyndat zbytek vanilkového lusku.
  5. Směs nalijte do formiček. Formičky dejte do pekáče a zalijte do půlky horkou vodou (z rychlovarné konvice). Dejte pozor, ať vám voda nenateče do formiček. Opatrně dejte do trouby a pečte 30-35 minut.
  6. Vyndejte z trouby a nechte při pokojové teplotě zchladnout. Poté nechte ještě minimálně 2 hodiny v lednici ztuhnout. Crème Brûlée vydrží v lednici před finální fází i 2 dny.
  7. Nakonec posypte cukrem a vytvořte na povrchu karamel pomocí flambovací pistole. Karamel můžete vytvořit také v troubě pod grilem. Další možností je zalít likérem a zapálit.

Nutriční hodnoty (1 x porce)

Energ. hodnota: 495.19 kcal | Protein: 5.81 g | Sacharidy: 28.01 g | z toho cukr: 27.48 g | Tuk: 41.06 g | z toho nas. MK: 24.82 g

Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/2803-creme-brulee