Dýňové karbanátky

Nejzdravějším způsobem stravování je konzumovat potraviny podle jejich sezónnosti. Na jaře si uvařte polévku s medvědím česnekem, v létě jezte hodně ovoce, v zimě kvašené a zavařené produkty. A co teď? S blížícím se podzimem zařaďte do svého jídelníčku potraviny, které se právě sklízí. Jako třeba jablka, brambory, řepu nebo dýně. Ano, dýně! Vynikající a zdravou zeleninu, která si určitě zaslouží mít své místo na vašem jídelním stole. Začít můžete třeba receptem na vynikající a rychlé dýňové karbanátky.

Ingredience (4 x porce)

Postup přípravy

  1. Omyjte dýni, rozkrojte ji a vydlabejte semínka. Poté dýni nastrouhejte na jemno. Vymačkejte z ní vodu a osolte ji.
  2. Cibuli nakrájejte na drobné kostičky, česnek utřete a obě suroviny přidejte k nastrouhané dýni.
  3. Do zeleninové směsi rozklepněte dvě vejce, ochuťte pepřem, majoránkou a vše velmi dobře promíchejte.
  4. Poté přisypte ještě strouhankou a postupně ji do směsi zapracujte.
  5. Dýňová semínka buď můžete koupit v obchodě, nebo si osmažte ta vydlabaná. Semínka poté nasekejte nadrobno a vmíchejte je do karbanátkové směsi.
  6. Ze směsi tvořte malé a ploché placičky. Čím plošší budou, tím méně se budou připalovat.
  7. Na pánvi rozehřejte olej nebo sádlo a smažte na něm karbanátky.
  8. Karbanátky průběžně obracejte a až budou hotové, vysajte z jich přebytečný tuk s pomocí ubrousku.
  9. Servírujte teplé se šťouchanými bramborami nebo se zeleninovým salátem. Jejich chuť dobře podtrhnou pikantní jogurtové dipy. Chutné jsou ale i studené, takže si je můžete zabalit na cesty spolu se slunečnicovým chlebem.

Nutriční hodnoty (1 x porce)

Energ. hodnota: 354.44 kcal | Protein: 13.08 g | Sacharidy: 44.10 g | z toho cukr: 10.94 g | Tuk: 11.99 g | z toho nas. MK: 2.30 g

Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/2782-dynove-karbanatky