Švestkový jahelník

Máte rádi nákypy? Dnes mám pro vás zdravější verzi v podobě švestkového jahelníku. Nejen, že si pochutnáte, ale dodáte svému tělu i potřebný zdroj vitamínů a vlákninu. Jáhly totiž obsahují hořčík, draslík, fosfor, křemík, měď, železo, zinek, vitamin B1 a B2. Řadí se mezi potraviny s nízkým glykemickým indexem, vlastní spoustu vlákniny a jsou velmi vhodné pro redukční dietu. A kromě toho, jsou bezlepkové. Obsažený křemík, významný antioxidant, podporuje růst a zachování zdravých zubů, nehtů a vlasů. Díky železu, které jáhly mají dostatek, je vhodné doporučit konzumaci jáhel pacientům trpící anémií.

Ingredience (12 x porce)

Postup přípravy

  1. Před samotným vařením, jáhly důkladně spaříme horkou vodou. Lepší chuti našeho sladkého pokrmu dosáhneme vařením jáhel v ovesném mléce a přidáním 5 polévkových lžic erythritolu nebo kokosového cukru. Můžeme zvolit i mléko kokosové, rýžové nebo mandlové.
  2. Jáhly vaříme cca 15 minut. Jakmile je hotovo, do pekáčku vymazaného máslem směs nalijeme a na vrch naskládáme vypeckované švestky. Pečeme na 160 ºC asi 30 – 45 minut. A je hotovo.

Nutriční hodnoty (1 x porce)

Energ. hodnota: 204.80 kcal | Protein: 5.19 g | Sacharidy: 35.16 g | z toho cukr: 8.27 g | Tuk: 3.01 g | z toho nas. MK: 0.96 g

Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/2778-svestkovy-jahelnik