Netradiční džem z dýně

Dýně je zelenina plná vitamínů a minerálů. Obsahuje velké množství vitamínu A, podobně jako další oranžová zelenina - mrkev. Dále je dýně bohatá na vitamíny skupiny B, zejména na kyselinu listovou. Její konzumací doplníte do těla také omega-3 mastné kyseliny a z minerálů pak hořčík, vápník, fosfor, železo a měď. Je to zkrátka velmi zdravá plodina, ze které můžete vykouzlit spoustu zajímavých receptů. Znáte ten na dýňový džem? S opečenými celozrnnými tousty vytvoří výživově hodnotnou snídani. Obzvlášť když jí pak zapijete kefírem nebo kozím mlékem. Oba nápoje chuť dýně krásně podtrhnou a zároveň nakopnou vaši imunitu! A to se s nižšími teplotami a s rostoucími případy koronaviru určitě hodí.

Ingredience (16 x porce)

Postup přípravy

  1. Dýni dobře omyjte, rozpulte a vydlabte z ní semínka.
  2. Takto připravenou dýni nakrájejte na malé kousky.
  3. Kousky vložte do hrnce spolu se skořicí a zalijte vodou.
  4. Vařte na mírném ohni asi půl hodiny, zkoušejte, jak je dýně měkká.
  5. Nikdy dýni přímo nevařte, zničili byste všechny živiny.
  6. Poté slijte část vody, přisypte cukr a kyselinu a vše ještě za horka promíchejte.
  7. Směs rozmixujte dohladka a podle chuti můžete přidat i trochu soli.
  8. Pak vraťte směs na sporák a ještě lehce prohřívejte, zatímco přidáte do džemu pektiny.
  9. Pektiny se postarají o to, aby směs zhoustla. Míchejte a za pár minut sundejte z plotny.
  10. Dokud je džem horký, naplňte jej do zavařovaček a otočte dnem dolů.
  11. A máte hotovo! Teď už jen počkejte, až vychladne, a můžete své dílo ochutnat.

Nutriční hodnoty (1 x porce)

Energ. hodnota: 262.20 kcal | Protein: 0.63 g | Sacharidy: 67.36 g | z toho cukr: 64.10 g | Tuk: 0.06 g | z toho nas. MK: 0.03 g

Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/2776-netradicni-dzem-z-dyne