Dýně je zelenina plná vitamínů a minerálů. Obsahuje velké množství vitamínu A, podobně jako další oranžová zelenina - mrkev. Dále je dýně bohatá na vitamíny skupiny B, zejména na kyselinu listovou. Její konzumací doplníte do těla také omega-3 mastné kyseliny a z minerálů pak hořčík, vápník, fosfor, železo a měď. Je to zkrátka velmi zdravá plodina, ze které můžete vykouzlit spoustu zajímavých receptů. Znáte ten na dýňový džem? S opečenými celozrnnými tousty vytvoří výživově hodnotnou snídani. Obzvlášť když jí pak zapijete kefírem nebo kozím mlékem. Oba nápoje chuť dýně krásně podtrhnou a zároveň nakopnou vaši imunitu! A to se s nižšími teplotami a s rostoucími případy koronaviru určitě hodí.
Ingredience (16 x porce)
Postup přípravy
Dýni dobře omyjte, rozpulte a vydlabte z ní semínka.
Takto připravenou dýni nakrájejte na malé kousky.
Kousky vložte do hrnce spolu se skořicí a zalijte vodou.
Vařte na mírném ohni asi půl hodiny, zkoušejte, jak je dýně měkká.
Nikdy dýni přímo nevařte, zničili byste všechny živiny.
Poté slijte část vody, přisypte cukr a kyselinu a vše ještě za horka promíchejte.
Směs rozmixujte dohladka a podle chuti můžete přidat i trochu soli.
Pak vraťte směs na sporák a ještě lehce prohřívejte, zatímco přidáte do džemu pektiny.
Pektiny se postarají o to, aby směs zhoustla. Míchejte a za pár minut sundejte z plotny.
Dokud je džem horký, naplňte jej do zavařovaček a otočte dnem dolů.
A máte hotovo! Teď už jen počkejte, až vychladne, a můžete své dílo ochutnat.
Nutriční hodnoty (1 x porce)
Energ. hodnota: 262.20 kcal |
Protein: 0.63 g |
Sacharidy: 67.36 g |
z toho cukr: 64.10 g |
Tuk: 0.06 g |
z toho nas. MK: 0.03 g
Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/2776-netradicni-dzem-z-dyne