Broskvová marmeláda

Broskve, letní ovoce, plné vitamínů. Jak si uchovat čerstvé plody o něco déle? Udělejte marmeládu. I v zavařené zůstanou zdraví prospěšné živiny, kterými jsou vitamíny A a C a minerály – draslík, vápník, železo, hořčík. Jako třešnička na dortu poslouží máta, která dodá marmeládě svěží a lehce pikantní chuť.

Ingredience (16 x porce)

Postup přípravy

  1. Broskve omyjte, oloupejte a nakrájejte na kousky.
  2. Vodu vlijte do hrnce, přisypte kousky broskví, cukr, pektin a vložte snítku máty.
  3. Vařte zhruba půl hodiny až do té doby, dokud budou broskve krásně měkké.
  4. Nikdy nenechte marmeládu překročit bod varu, tím by se začaly ztrácet živiny.
  5. Průběžně sbírejte pěnu, která se během vaření může tvořit.
  6. Těsně před tím, než broskve sundáte z plotny, vsypte ještě do hrnce kyselinu citronovou a dobře promíchejte.
  7. Hotovou směs můžete nechat tak, nebo jí rozmixujte dohladka. Snítku máty vyndejte a otrhejte z ní lístky, které pak vraťte do ovocné směsi a zamíchejte. Marmeládu skladujte vždy v lednici, aby se nezkazila.
  8. TIP: Broskvová marmeláda nejlépe chutná na opečených toustech namazaných máslem. Ideální na snídani!

Nutriční hodnoty (1 x porce)

Energ. hodnota: 149.43 kcal | Protein: 0.57 g | Sacharidy: 37.40 g | z toho cukr: 36.43 g | Tuk: 0.16 g | z toho nas. MK: 0.01 g

Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/2768-broskvova-marmelada