Máte rádi sladký nákyp? Toto jídlo často rozděluje chutě rodin, spousta Čechů jej ale miluje. Vyzkoušejte jeho o něco zdravější alternativu – nákyp z bulguru! Bulgur obsahuje velké množství zdraví prospěšných živin, například vitamíny B, minerály, vlákninu a proteiny. Jen pozor, na rozdíl od rýže není vhodný pro lidi trpící intolerancí na lepek, protože tuto látku sám obsahuje.
Ingredience (4 x porce)
Postup přípravy
Bulgur dejte vařit do půl litru vody a lehce osolte. Vařte zhruba 10-15 minut na mírném ohni, ať se nezačne připalovat.
Poté bulgur odstavte a vyklopte jej do pečící misky, kterou jste předtím vymazali máslem. Zbylé máslo vraťte do lednice, ať je studené k dalšímu použití.
Žloutky smíchejte s čekankovým sirupem a se semínky z vanilkového lusku. Pak přisypte skořici a vše dobře promíchejte. Tuto směs vlijte na bulgur.
Z bílků vyšlehejte tuhý sníh a naneste jej jako další vrstvu na nákyp.
Na konec poklaďte omytými a pokrájenými švestkami.
Zbytek másla nastrouhejte a posypte jím celý nákyp.
Pečte v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 20 minut.
Mezitím vyšlehejte ve vysoké nádobě smetanu ke šlehání se špetkou ztužovače.
Před podáváním nákyp pocukrujte a ozdobte vychlazenou šlehačkou.
Nutriční hodnoty (1 x porce)
Energ. hodnota: 538.12 kcal |
Protein: 13.11 g |
Sacharidy: 54.52 g |
z toho cukr: 15.01 g |
Tuk: 26.84 g |
z toho nas. MK: 15.89 g
Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/2767-netradicni-nakyp-se-svestkami