Některé odrůdy hrušek bývají tvrdší, proto se skvěle hodí na kompot. Později je můžete servírovat k hlavnímu jídlu nebo použít pro přípravu závinů a koláčů.
Ingredience (4 x porce)
Postup přípravy
Hrušky očistíme od jader, ale necháme se slupkou. Nakrájíme podélně na menší kousky.
Vymyjeme a vysterilizujeme zavařovací sklenici i víčko.
Celou skořici rozdrtíme ve hmoždíři. Na dno každé sklenice dáme asi 1 cm velký kousek skořice, jak je vidět na fotografii. Přidáme 2 kusy hřebíčku.
Naplníme nakrájenými hruškami až po okraj. Nahoru nasypeme 2 lžíce cukru.
Zalijeme zcela vařící vodou. Zavřeme víčkem a dobře utáhneme.
Vezmeme zavařovací hrnec s vodou, přivedeme k teplotě 80°. Dáme sklenice s hruškovým kompotem a na 80° zavařujeme 20 minut.
Poté vytáhneme a necháme 20 minut otočené na víčku. Pak otočíme a necháme vychladnout.
Nutriční hodnoty (1 x porce)
Energ. hodnota: 125.76 kcal |
Protein: 0.64 g |
Sacharidy: 27.85 g |
z toho cukr: 23.59 g |
Tuk: 0.25 g |
z toho nas. MK: 0.04 g
Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/2763-hruskovy-kompot