Kompoty jsou ideálním způsobem, jak zakonzervovat ovoce, které nestihneme sníst. Nyní přichází sezóna hrušek a kompot z nich patří k opravdovým lahůdkám. Připravte si ho doma.
Ingredience (4 x porce)
Postup přípravy
Hrušky oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na půlky nebo na kousky.
V hrnci dáme vařit vodu. Jakmile začne voda vřít, vložíme do ní hrušky, minutku povaříme a vytáhneme z hrnce ven. Ovoce tak pěkně změkne.
Do teplé vody přidáme koření, cukr, citronovou šťávu a jeho kůru (pouze žlutá část, citrusy nesmí být chemicky ošetřeny) a vaříme asi 20 minut.
Do zavařovací sklenice dáme hrušky a zalijeme je cukernatým roztokem s kořením.
Poté sklenice ještě sterilujeme, aby se nám kompot nezkazil. To můžeme udělat buď v hrnci s vodou nebo v myčce.
Nutriční hodnoty (1 x porce)
Energ. hodnota: 390.63 kcal |
Protein: 1.13 g |
Sacharidy: 94.20 g |
z toho cukr: 87.28 g |
Tuk: 0.42 g |
z toho nas. MK: 0.07 g
Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/2760-hruskovy-kompot-s-citronem