Nejprve vytvoříme kvásek. Ve vlažném mléce rozdrobíme droždí a necháme kynout. Ve velké míse smícháme polohrubou mouku, cukr (asi polovinu), vejce, sůl a lžíci teplého másla.
Ve velké míse smícháme polohrubou mouku, cukr (asi polovinu), vejce, sůl a lžíci teplého másla.
Přidáme vzešlý kvásek a uhněteme těsto. Poté ho zakryjeme utěrkou a necháme ještě hodinu kynout.
Během volného času si vytvoříme drobenku. Hrubou mouku smícháme se zbylým cukrem a se zbytkem másla. Z těchto surovin uhněteme drobenku a uložíme ji do lednice.
Troubu předehřejeme a těsto přeneseme na plech vyložený pečícím papírem.
Na koláč naskládáme půlky švestek a posypeme je trochou cukru. Na konec vše zasypeme drobenkou.
Pečeme dozlatova asi 30-40 minut.
Nutriční hodnoty (1 x porce)
Energ. hodnota: 366.87 kcal |
Protein: 8.35 g |
Sacharidy: 56.21 g |
z toho cukr: 15.47 g |
Tuk: 11.93 g |
z toho nas. MK: 6.85 g
Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/2755-svestkovy-kolac-s-drobenkou