V dnešní době plné diet, kdy řešíme zdravé stravování, chceme, aby nás strava dostatečně zasytila, a zároveň jsme po ni příliš nepřibrali. V případě příloh se vždy nabízí otázka, kterou zvolit, aby náš denní poměr bílkovin, sacharidů a tuku byl vyvážený. Výbornou alternativou jsou takzvané konjakové těstoviny. Konjakové těstoviny mají nula procent tuku, nula procent cukru a téměř žádné kalorie. Tzv. glukomanan, který tyto těstoviny obsahují, v žaludku zvětší svůj objem, a my tak máme pocit, že jsme dostatečně sytí. Tím logicky dochází k redukci velikosti porce a následnému zachovávání váhy nebo hubnutí. A i přesto, že milujeme všechny ty klasické italské těstoviny, nudle a špagety, zkusme je vyměnit za těstoviny z konjaku.
Jaké další přednosti mají konjakové těstoviny?
V žaludku se smíchají s potravou a tím vznikne tekutina, která vysílá do mozku informaci, že obsah žaludku je plný.
Snižuje se absorpce cukrů. Glykemická křivka má tak vyrovnanější průběh a tělo lépe přijímá obsah celého pokrmu.
Bylo zjištěno, že glukomanan u diabetiků II. typu snižuje hladinu cholesterolu v krvi.
Jsou tzv. zásadité, tedy působí proti překyselení.
Neobsahují cukr a lepek. Pochutnají si vegetariáni, vegani i celiaci.
Ingredience (1 x porce)
Postup přípravy
Pokud zvolíme mraženou zeleninu v podobě čínské zeleniny, rozehřejeme pánev s kapkou olivového oleje a zeleninu mírně osolíme, důkladně prohřejeme a orestujeme.
Mezitím spaříme konjakové těstoviny anebo je můžeme cca 3 minuty povařit. Těstoviny scedíme a přidáme do pánve se zeleninou.
Vše promícháme a společně orestujeme. Hotový pokrm dáme na talíř a doplníme o tuňák. Rychlé, co myslíte? A zdravé, to každopádně!
Nutriční hodnoty (1 x porce)
Energ. hodnota: 286.71 kcal |
Protein: 30.07 g |
Sacharidy: 6.00 g |
z toho cukr: 0.00 g |
Tuk: 14.47 g |
z toho nas. MK: 2.13 g
Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/2739-konjakove-testoviny-s-tunakem-a-zeleninou