Tatarák z masa nebo lilku? Ať tak či tak, každého volba. Někdo miluje tatarák v pravém slova smyslu. Pořádná porce hovězího, topinky a černé pivo. Až na ty topinky a pivo, ta pravá bílkovina. Mám ale tip pro ty, kteří tuhle klasiku zkrátka do pusy nedají. Anebo jsou vegetariáni. Už jste slyšeli o „Lilkovém tataráku“? Pro nemilovníky masa může být vhodnou alternativou. Na víkend, ideální véča.
Ingredience (2 x porce)
Postup přípravy
Lilek omyjeme a nakrájíme na plátky cca 0,5 cm. Rozložíme je třeba na pečící plech a osolíme. Necháme je chvíli odpočinout, aby pustily vodu. Je to i způsob, kterým se lilek zbaví hořkosti a bude chutnější.
Asi po půl hodince lilky opláchneme a vložíme je do uzavíratelné mísy, např. do jenského skla, zalijeme olivovým olejem a promícháme. Mísu zakryjeme a vložíme cca na hodinu do trouby na 150°C. Během pečení lilky alespoň jednou promícháme. Po této době lilek dobře změkne a my jej nakrájíme na co nejmenší kousky.
Smícháme s kořením (paprika, pepř, můžeme použít i trochu worchesteru), rajčatovým protlakem nebo kečupem, na drobno nakrájenou cibulkou a do směsi zamícháme drobné kousky nakrájeného česneku (česnek případně můžete vynechat a natřít na topinky).
Vše velmi dobře promícháme. Nebojme se vidličkou směs pěkně spojit. Dochutíme dle potřeby solí a pepřem, a dáme vychladit do lednice.
Tatarák servírujeme vychlazený s oblíbeným pečivem.
Nutriční hodnoty (1 x porce)
Energ. hodnota: 290.07 kcal |
Protein: 4.30 g |
Sacharidy: 14.38 g |
z toho cukr: 14.28 g |
Tuk: 21.09 g |
z toho nas. MK: 2.96 g
Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/2721-lilkovy-tatarak