Slovenská čočková polévka

Slovenská čočková polévka se od naší klasické liší tím, že jsou v ní přidané brambory a mléko se smetanou. Polévka je přirozeně bezlepková což je její velká výhoda. Do polévky si každý sám přidává ocet podle chuti, takže servírujeme společně s octem.

Ingredience (7 x porce)

Postup přípravy

  1. Hrnek čočky si propláchneme a vložíme do hrnce. Zalijeme vodou, přidáme zeleninové bujóny, bobkové listy, libeček a přivedeme k varu. Vaříme zhruba 15 minut.
  2. Po 15 minutách vaření přidáme na malé kostičky nakrájené brambory a vaříme dalších 15 minut. Dokud nám vše nezměkne.
  3. Po změknutí vlijeme mléko, smetanu, necháme projít varem a odstavíme z plotny.
  4. Na pánvi si opečeme na kostičky nakrájenou cibuli a špek a vložíme do polévky. Přidáme kysanou smetanu a podle chuti osolíme, případně dáme vegetu. Polévku už nevaříme.
  5. Polévku podáváme společně s octem. Každý sám si podle chutě ocet přidá do talíře. Nedoporučuji ho dávat do polévky během vaření, polévka by se mohla zdrcnout.

Nutriční hodnoty (1 x porce)

Energ. hodnota: 414.41 kcal | Protein: 12.86 g | Sacharidy: 38.66 g | z toho cukr: 6.51 g | Tuk: 22.16 g | z toho nas. MK: 10.28 g

Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/2720-slovenska-cockova-polevka