Slovenská čočková polévka se od naší klasické liší tím, že jsou v ní přidané brambory a mléko se smetanou. Polévka je přirozeně bezlepková což je její velká výhoda. Do polévky si každý sám přidává ocet podle chuti, takže servírujeme společně s octem.
Ingredience (7 x porce)
Postup přípravy
Hrnek čočky si propláchneme a vložíme do hrnce. Zalijeme vodou, přidáme zeleninové bujóny, bobkové listy, libeček a přivedeme k varu. Vaříme zhruba 15 minut.
Po 15 minutách vaření přidáme na malé kostičky nakrájené brambory a vaříme dalších 15 minut. Dokud nám vše nezměkne.
Po změknutí vlijeme mléko, smetanu, necháme projít varem a odstavíme z plotny.
Na pánvi si opečeme na kostičky nakrájenou cibuli a špek a vložíme do polévky. Přidáme kysanou smetanu a podle chuti osolíme, případně dáme vegetu. Polévku už nevaříme.
Polévku podáváme společně s octem. Každý sám si podle chutě ocet přidá do talíře. Nedoporučuji ho dávat do polévky během vaření, polévka by se mohla zdrcnout.
Nutriční hodnoty (1 x porce)
Energ. hodnota: 414.41 kcal |
Protein: 12.86 g |
Sacharidy: 38.66 g |
z toho cukr: 6.51 g |
Tuk: 22.16 g |
z toho nas. MK: 10.28 g
Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/2720-slovenska-cockova-polevka