Žurek

Žurek je tradiční polská polévka, která se připravuje z žitného zákvasu. Polévka má nakyslou chuť a je doplněná o více druhů uzenin, brambory a při podávání vkládáme uvařené vejce.

Ingredience (15 x porce)

Postup přípravy

  1. Chlebový kvásek si na noc namočíme do litru teplé vody a necháme rozpustit.
  2. Do hrnce si dáme jeden litr zeleninového vývaru, vložíme houby, všechnu uzeninu nakrájenou na větší kousky, přidáme na osminky nakrájenou cibuli, na kousky nakrájený česnek,na kostičky brambory, nové koření, celý pepř, bobkový list, libeček a přivedeme k varu.
  3. Vaříme zhruba deset minut. Poté přilijeme zbytek zeleninového vývaru a rozpuštěný kvásek i s vodou. Přivedeme k varu a vaříme dalších dvacet minut.
  4. Polévku odstavíme z plotny. Osolíme, opepříme, vložíme v rukách rozmělněnou majoránku, pokud je třeba přidáme vegetu. Podáváme s vařeným vejcem.

Nutriční hodnoty (1 x porce)

Energ. hodnota: 466.49 kcal | Protein: 18.90 g | Sacharidy: 29.18 g | z toho cukr: 4.44 g | Tuk: 29.34 g | z toho nas. MK: 10.48 g

Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/2717-zurek