Tento sýr se vyrábí hlavně na Slovensku, kde ho tradičně vyrábí na Velikonoce, a proto ho nazývají velikonoční sýr. Do sýru si můžete přidávat koření jako chilli, pažitku, provensálské koření. Existuje i varianta na sladko, ale tu doma neděláme.
Ingredience (10 x porce)
Postup přípravy
Mléko dáme do hrnce, osolíme a přivedeme k varu.
V misce si smícháme kysanou smetanu s vejci.
Až se nám mléko začne vařit přidáme smíchanou hmotu a necháme vařit zhruba 5 minut. Vytvoří se nám hrudky a oddělí se tekutina.
Poté si dáme na cedník plátěnou utěrku a obsah hrnce slijeme. Utěrku zabalíme do koule a zkusíme vymačkat všechnu tekutinu. Necháme vychladnout a zabalenou kouli dáme na 4 hodiny do lednice.
Můžeme podávat s pečivem, salátem, na kostky nakrájený s chilli kořením.
Nutriční hodnoty (1 x porce)
Energ. hodnota: 119.48 kcal |
Protein: 5.30 g |
Sacharidy: 5.82 g |
z toho cukr: 5.78 g |
Tuk: 8.38 g |
z toho nas. MK: 4.31 g
Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/2711-syr-z-mleka-a-vajec