Sýr z mléka a vajec

Tento sýr se vyrábí hlavně na Slovensku, kde ho tradičně vyrábí na Velikonoce, a proto ho nazývají velikonoční sýr. Do sýru si můžete přidávat koření jako chilli, pažitku, provensálské koření. Existuje i varianta na sladko, ale tu doma neděláme.

Ingredience (10 x porce)

Postup přípravy

  1. Mléko dáme do hrnce, osolíme a přivedeme k varu.
  2. V misce si smícháme kysanou smetanu s vejci.
  3. Až se nám mléko začne vařit přidáme smíchanou hmotu a necháme vařit zhruba 5 minut. Vytvoří se nám hrudky a oddělí se tekutina.
  4. Poté si dáme na cedník plátěnou utěrku a obsah hrnce slijeme. Utěrku zabalíme do koule a zkusíme vymačkat všechnu tekutinu. Necháme vychladnout a zabalenou kouli dáme na 4 hodiny do lednice.
  5. Můžeme podávat s pečivem, salátem, na kostky nakrájený s chilli kořením.

Nutriční hodnoty (1 x porce)

Energ. hodnota: 119.48 kcal | Protein: 5.30 g | Sacharidy: 5.82 g | z toho cukr: 5.78 g | Tuk: 8.38 g | z toho nas. MK: 4.31 g

Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/2711-syr-z-mleka-a-vajec