Přepuštěné máslo (ghí) z pomalého hrnce

Pokud klasické máslo zbavíte vody a mléčných bílkovin, vznikne máslo přepuštěné (ghí). Přepuštěné máslo vydrží v uzavřené sklenici i několik měsíců, zvyšuje se také jeho bod zakouření - je tedy vhodné na smažení.

Ingredience (58 x lžíce)

Postup přípravy

  1. Máslo dejte do pomalého hrnce. Poklici nechte trošku pootevřenou, aby mohla unikat pára.
  2. Vařte na vysoký stupeň asi 4 hodiny.
  3. Sceďte přes plátno (mlékařský filtr, několik vrstev gázy, apod.), uzavřete do sklenic a nechte zchladnout
  4. Skladujte v chladu a suchu. Můžete skladovat v lednici, není to však nutné.

Nutriční hodnoty (1 x lžíce)

Energ. hodnota: 123.62 kcal | Protein: 0.15 g | Sacharidy: 0.01 g | z toho cukr: 0.01 g | Tuk: 13.98 g | z toho nas. MK: 8.86 g

Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/2685-prepustene-maslo-ghi-z-pomaleho-hrnce