Podkrkonošské kyselo je polévka z chlebového kvásku. Polévka má nakyslou chuť po kvásku, chutná po použitých houbách, po opečené cibulce a ke kyselu se zakusují brambory vařené ve slupce. Doporučuji chlebový kvásek koupit jako těsto přímo v pekárně.
Ingredience (8 x porce)
Postup přípravy
Chlebový kvásek si vložíme do litru teplé vody a necháme rozpustit. Je lepší udělat předem.
Houby si namočíme asi do půl litru vody a dáme vařit společně s kmínem.
Po zhruba 10 minutách přilijeme k houbám zeleninový vývar a vodu s rozpuštěným kváskem. Promícháme a provaříme zhruba 20 minut. Můžeme osolit a opepřit.
Zvlášť v hrnci si uvaříme dobře umyté brambory ve slupce. Po uvaření scedíme a necháme vychladnout.
V dalším kastrůlku si na másle opečeme cibuli nakrájenou na kostičky a necháme zvlášť. Zdobíme tím polévku při podávání.
Na pánvi si rozehřejeme sádlo a přidáme vejce, které umícháme do tuha. Poté vejce dáme do kysela.
Můžeme podávat. Při podávání posypeme křupavou cibulkou, nasekaným libečkem a ke kyselu zakusujeme brambory ve slupce.
Nutriční hodnoty (1 x porce)
Energ. hodnota: 379.44 kcal |
Protein: 11.70 g |
Sacharidy: 44.15 g |
z toho cukr: 5.92 g |
Tuk: 15.45 g |
z toho nas. MK: 8.18 g
Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/2680-podkrkonosske-kyselo