Podkrkonošské kyselo

Podkrkonošské kyselo je polévka z chlebového kvásku. Polévka má nakyslou chuť po kvásku, chutná po použitých houbách, po opečené cibulce a ke kyselu se zakusují brambory vařené ve slupce. Doporučuji chlebový kvásek koupit jako těsto přímo v pekárně.

Ingredience (8 x porce)

Postup přípravy

  1. Chlebový kvásek si vložíme do litru teplé vody a necháme rozpustit. Je lepší udělat předem.
  2. Houby si namočíme asi do půl litru vody a dáme vařit společně s kmínem.
  3. Po zhruba 10 minutách přilijeme k houbám zeleninový vývar a vodu s rozpuštěným kváskem. Promícháme a provaříme zhruba 20 minut. Můžeme osolit a opepřit.
  4. Zvlášť v hrnci si uvaříme dobře umyté brambory ve slupce. Po uvaření scedíme a necháme vychladnout.
  5. V dalším kastrůlku si na másle opečeme cibuli nakrájenou na kostičky a necháme zvlášť. Zdobíme tím polévku při podávání.
  6. Na pánvi si rozehřejeme sádlo a přidáme vejce, které umícháme do tuha. Poté vejce dáme do kysela.
  7. Můžeme podávat. Při podávání posypeme křupavou cibulkou, nasekaným libečkem a ke kyselu zakusujeme brambory ve slupce.

Nutriční hodnoty (1 x porce)

Energ. hodnota: 379.44 kcal | Protein: 11.70 g | Sacharidy: 44.15 g | z toho cukr: 5.92 g | Tuk: 15.45 g | z toho nas. MK: 8.18 g

Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/2680-podkrkonosske-kyselo