Kulajda je hustá polévka s velmi silnou sladko-kyselou chutí. Chutná po kyselých hříbkách, kopru, smetaně a je doplněná o ztracené vejce.
Ingredience (10 x porce)
Postup přípravy
Opláchneme si brambory i se slupkou a dáme vařit. Po uvaření scedíme, necháme vychladnout a nakrájíme na kostičky. Kdo chce může brambory oloupat po uvaření. Já slupku nechávám.
V hrnci si rozehřejeme olej, vložíme na kostičky nakrájenou cibuli a necháme zesklovatět. Poté zasypeme hladkou moukou, krátce opečeme a rozředíme vývarem.
Přivedeme k varu a postupně doléváme mlékem do požadované hustoty. Do polévky vložíme bobkový list a vaříme asi 15 minut.
Polévku necháme vařit a vsypeme do ní nakrájené brambory, kyselé hříbky, nakrájený kopr, sůl a krátce ještě povaříme.
Polévku odstavíme z plotny, osladíme, přidáme kysanou smetanu a podle chuti ocet.
V menším kastrůlku si připravíme ztracené vejce. Nalijeme vodu a přivedeme k varu. Až nám voda vaří přilijeme ocet a opatrně do vody rozklepneme vejce. Polévkou lžící vejce ve vodě opatrně obkroužíme tak, aby se nám vytvořil výr a žloutek se schoval. Vaříme 3 minuty a poté vejce vytáhneme z vody a vkládáme do polévky.
Můžeme servírovat.
Nutriční hodnoty (1 x porce)
Energ. hodnota: 306.73 kcal |
Protein: 11.94 g |
Sacharidy: 25.33 g |
z toho cukr: 7.80 g |
Tuk: 17.09 g |
z toho nas. MK: 5.31 g
Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/2669-kulajda-se-ztracenym-vejcem