Kulajda se ztraceným vejcem

Kulajda je hustá polévka s velmi silnou sladko-kyselou chutí. Chutná po kyselých hříbkách, kopru, smetaně a je doplněná o ztracené vejce.

Ingredience (10 x porce)

Postup přípravy

  1. Opláchneme si brambory i se slupkou a dáme vařit. Po uvaření scedíme, necháme vychladnout a nakrájíme na kostičky. Kdo chce může brambory oloupat po uvaření. Já slupku nechávám.
  2. V hrnci si rozehřejeme olej, vložíme na kostičky nakrájenou cibuli a necháme zesklovatět. Poté zasypeme hladkou moukou, krátce opečeme a rozředíme vývarem.
  3. Přivedeme k varu a postupně doléváme mlékem do požadované hustoty. Do polévky vložíme bobkový list a vaříme asi 15 minut.
  4. Polévku necháme vařit a vsypeme do ní nakrájené brambory, kyselé hříbky, nakrájený kopr, sůl a krátce ještě povaříme.
  5. Polévku odstavíme z plotny, osladíme, přidáme kysanou smetanu a podle chuti ocet.
  6. V menším kastrůlku si připravíme ztracené vejce. Nalijeme vodu a přivedeme k varu. Až nám voda vaří přilijeme ocet a opatrně do vody rozklepneme vejce. Polévkou lžící vejce ve vodě opatrně obkroužíme tak, aby se nám vytvořil výr a žloutek se schoval. Vaříme 3 minuty a poté vejce vytáhneme z vody a vkládáme do polévky.
  7. Můžeme servírovat.

Nutriční hodnoty (1 x porce)

Energ. hodnota: 306.73 kcal | Protein: 11.94 g | Sacharidy: 25.33 g | z toho cukr: 7.80 g | Tuk: 17.09 g | z toho nas. MK: 5.31 g

Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/2669-kulajda-se-ztracenym-vejcem