Každý má rád vývar jinak. Někdo rád řídký, jinému v něm musí lžíce stát, čím více zeleniny a nudlí, tím lépe. Postup vaření je ale ve většině případů stejný či velmi podobný.
Ingredience (6 x porce)
Postup přípravy
Kosti dáme zatáhnout do trouby předehřáté na 220 °C asi na 20 minut, až jsou mírně dozlatova opečené.
Poté je vložíme do hrnce, přidáme očištěnou jednu mrkev, jednu petržel a jeden kousek celeru. Samozřejmě se řídíme velikostí zeleniny. Obří mrkev nám polévku zbytečně osladí. Přidáme také polovinu pórku, koření a zalijeme vroucí vodou asi do 3/4 hrnce.
Zprudka zavaříme, poté ztlumíme, aby vývar jen lehce probublával. Osolíme. Pokud se bude na povrchu vývaru tvořit pěna, sesbíráme ji lžící či naběračkou.
Hrnec zakryjeme a vaříme na mírném ohni cca 3,5 hodiny, klidně i déle.
Poté vývar přecedíme. Nyní přijde na řadu druhá mrkev, petržel a druhý kousek celeru. Vyvařenou zeleninu vyhodíme a uvaříme si ve vývaru novou, která už zůstane ke konzumaci.
Ke konci přidáme i na drobné kousky pokrájený pórek a obrané maso. Na úplný závěr vsypeme nasekanou pažitku a petrželovou nať, případně dosolíme.
Do talíře vložíme předem uvařené nudle a zalijeme horkým vývarem. Můžeme podávat.
Nutriční hodnoty (1 x porce)
Energ. hodnota: 205.90 kcal |
Protein: 18.17 g |
Sacharidy: 9.28 g |
z toho cukr: 3.82 g |
Tuk: 12.91 g |
z toho nas. MK: 4.79 g
Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/2656-hovezi-vyvar-s-nudlemi