Smažené květy z bezu s česnekovým dipem

Květům černého bezu se lidově říkalo Kosmatice. Tento pokrm vařily už naše babičky. Květy bezu mají v české kuchyni široké využití na čaje, léčivé sirupy, pokrmy na sladko, ale i na slano jako dnešní recept.

Ingredience (4 x porce)

Dip

Postup přípravy

  1. Bezové květy si otřepeme od broučků a ponoříme do studené slané vody. Necháme 5-10 minut máčet.
  2. Připravíme si těstíčko na smažení. V misce smícháme mléko, mouku, vejce, osolíme, opepříme, přidáme česnek, chilli a umícháme hladké hustší těstíčko. Chvíli necháme odležet asi 5 minut.
  3. Připravíme si dip smícháním jogurtu s majonézou, přidáme prolisovaný česnek, osolíme opepříme, zamícháme a dáme do lednice.
  4. Květy vyjmeme ze slané vody, opláchneme, namáčíme do těstíčka a vkládáme do rozehřátého oleje na pánev. Smažíme do zlatova z obou stran.
  5. Podáváme s dipem, můžeme podávat s vařeným bramborem, pečivem. Do těstíčka si můžete přidat strouhaný sýr nebo parmazán.

Nutriční hodnoty (1 x porce)

Energ. hodnota: 189.27 kcal | Protein: 5.92 g | Sacharidy: 5.06 g | z toho cukr: 4.45 g | Tuk: 16.13 g | z toho nas. MK: 4.09 g

Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/2624-smazene-kvety-z-bezu-s-cesnekovym-dipem