Květům černého bezu se lidově říkalo Kosmatice. Tento pokrm vařily už naše babičky. Květy bezu mají v české kuchyni široké využití na čaje, léčivé sirupy, pokrmy na sladko, ale i na slano jako dnešní recept.
Ingredience (4 x porce)
Dip
Postup přípravy
Bezové květy si otřepeme od broučků a ponoříme do studené slané vody. Necháme 5-10 minut máčet.
Připravíme si těstíčko na smažení. V misce smícháme mléko, mouku, vejce, osolíme, opepříme, přidáme česnek, chilli a umícháme hladké hustší těstíčko. Chvíli necháme odležet asi 5 minut.
Připravíme si dip smícháním jogurtu s majonézou, přidáme prolisovaný česnek, osolíme opepříme, zamícháme a dáme do lednice.
Květy vyjmeme ze slané vody, opláchneme, namáčíme do těstíčka a vkládáme do rozehřátého oleje na pánev. Smažíme do zlatova z obou stran.
Podáváme s dipem, můžeme podávat s vařeným bramborem, pečivem. Do těstíčka si můžete přidat strouhaný sýr nebo parmazán.
Nutriční hodnoty (1 x porce)
Energ. hodnota: 189.27 kcal |
Protein: 5.92 g |
Sacharidy: 5.06 g |
z toho cukr: 4.45 g |
Tuk: 16.13 g |
z toho nas. MK: 4.09 g
Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/2624-smazene-kvety-z-bezu-s-cesnekovym-dipem