Tuto roládu jsme připravovali hostům je kávě a zjistili jsme, že jedna nikdy nestačí. Vždy ji pečeme ve dvou kusech. Při servírování můžete doplnit šlehačkou nebo zmrzlinou.
Ingredience (20 x porce)
Těsto
Krém
Na posypání
Postup přípravy
Nejprve si připravte krém. V troše mléka rozmíchejte mouku. Zbylé mléko přiveďte k varu. Vlijte mléko s moukou a umíchejte hustou kaši. Je třeba rychle a stále míchat. Nechte vychladnout.
Jakmile je kaše vlažná, připravte změklé máslo a vyšlehejte jej s jahodami z kompotu. Přidejte trochu jahodové šťávy. Vmixujte kaši.
Oslaďte moučkovým cukrem, pečlivě a dlouze šlehejte. Dejte ztuhnout do lednice. Během tuhnutí zkoušejte, aby se vám s krémem dobře pracovalo při natírání.
Bílky a žloutky oddělte. K bílkům přidejte špetku soli a vypracujte pevný sníh.
Žloutky utřete s cukrem do pěny. Postupně přisypejte hladkou mouku smíchanou s práškem do pečiva. Kdyby bylo těsto moc husté, je možné přilít trochu mléka, ale max 100 ml.
Vařechou poté vmíchejte sníh. Míchejte pomalu a opatrně, jen tak převalovat přes těsto, aby v něm zůstalo co nejvíce vzduchu.
Rozdělte na dvě poloviny a rozetřete na plechy s pečícím papírem. Pečící papír ještě potřete máslem, roláda se hodně lepí.
Pečeno na plechu 40 × 50, je třeba rozetřít do krajů v tenké vrstvě. Vložte do rozehřáté trouby a pečte na horko-vzduch na 170 stupňů asi 17 až 20 minut. Pečlivě hlídejte, okraje nesmí zhnědnout, jinak roláda nepůjde stočit.
Hotové nechejte pár minut vychladnout, a ještě teplé pečlivě stočte. Nechejte úplně vychladnout. Natřete krémem zevnitř a znovu stočte. Natřete krémem horní vrstvu a posypte mandlemi. Dejte vychladit.
Nutriční hodnoty (1 x porce)
Energ. hodnota: 263.95 kcal |
Protein: 5.35 g |
Sacharidy: 32.25 g |
z toho cukr: 22.71 g |
Tuk: 12.70 g |
z toho nas. MK: 6.13 g
Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/2622-rolady-s-jahodovym-kremem-sypane-mandlemi