Velká rodinná oslava se neobejde bez dobroty pro všechny. U nás připravujeme tradiční hovězí guláš ve velkém hrnci. Chutná výborně a příprava jídla pro tolik strávníků je díky němu poměrně snadná.
Ingredience (25 x porce)
Postup přípravy
Cibuli nakrájíme na kostičky dáme do velkého hrnce na rozehřáté sádlo. Orestujeme dozlatova, přidáme rajčatový protlak, sladkou papriku. Promícháme s cibulí.
Přidáme kostky hovězího masa. Promícháme a mírně orestujeme ve vlastní šťávě. Za stálého míchání restujeme asi 5 až 10 minut.
Ve vedlejším hrnci o velkém objemu rozpustíme kostky bujonu v 5 litrech vody. Povaříme.
Vývar budeme postupně přidávat k masu. Vždy po 2-3 naběračkách.
Po prvním zalití vývarem dusíme asi 20 minut. Přivedeme k varu, dáme pepř, kmín, sůl, majoránku. Dusíme asi 2 hodiny.
Pořád přiléváme vývar, aby bylo maso celé zalité.
Dusíme maso doměkka. Přidáme celé množství bujónu. Vmíchám hotovou jíšku a zavařím do zhoustnutí.
Nakonec přidáme prolisovaný česnek a maďarskou pastu.
Podáváme s knedlíky nebo chlebem. Kdo má rád pikantnější, může přidat cibuli nakrájenou na kolečka.
Nutriční hodnoty (1 x porce)
Energ. hodnota: 305.17 kcal |
Protein: 18.27 g |
Sacharidy: 8.67 g |
z toho cukr: 2.18 g |
Tuk: 21.75 g |
z toho nas. MK: 11.82 g
Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/2579-hovezi-gulas-pro-rodinnou-oslavu