Jahodové kynuté koláče

Jahodové kynuté koláče zachutnají snad každému v rodině. U nás nevydrží na stole ani jeden den. Příprava je delší, ale výsledek stojí za to. V případě, že jste větší rodina nebo čekáte návštěvu, doporučuji udělat dvojité množství těsta. Tento recept je na 16-18 ks menších koláčků. Náplň nemusí být nutně jahodová, můžete využít borůvky, rybíz, meruňky atd.

Ingredience (16 x ks)

Na těsto

Na drobenku

Postup přípravy

  1. Nejprve si připravíme do mísy mouku, sůl a cukr. Promícháme a uprostřed si připravíme důlek.
  2. Následně si ohřejeme cca 100 ml mléka, které nalijeme do důlku a nasypeme do něj droždí.
  3. Necháme tak a připravíme si máslo, které rozehřejeme v hrnečku, nalijeme do těsta a promícháme.
  4. Nakonec dolijeme olej, přidáme 1 celé vejce a 2 žloutky + mléko a těsto zpracujeme tak, aby se nelepilo k míse. V případě potřeby přidáme mouku a dáme vykynout cca na 1 hod na teplé místo.
  5. Než těsto vykyne připravíme si drobenku a ovoce nakrájíme na malé kousky.
  6. Po vykynutí vytváříme z těsta menší čtverečky (okraje mohou být tenčí, koláče v troubě ještě dost nakynou) a doprostřed dáme připravené ovoce.
  7. Posypeme drobenkou a vložíme na plech. Troubu předehřejeme na 180 °C a koláče pečeme cca 30-40 min. Jakmile se okraje zabarví, vyndáme a necháme vychladnout. Dobrou chuť!

Nutriční hodnoty (1 x ks)

Energ. hodnota: 396.77 kcal | Protein: 6.93 g | Sacharidy: 55.98 g | z toho cukr: 19.53 g | Tuk: 15.64 g | z toho nas. MK: 7.91 g

Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/2574-jahodove-kynute-kolace