Pečená kachna se zelím

K nedělnímu obědu nebo na svátky, pečená kachna se zelím a bramborovým knedlíkem přijde k chuti snad každému, kdo ji ochutná. Recept není složitý, pouze doba pečení kachny je poměrně dlouhá, ale výsledek stojí za to.

Ingredience (4 x porce)

Na jíšku

Postup přípravy

  1. Kachnu opláchneme, vyndáme vnitřnosti a krk a pořádně nasolíme a okmínujeme.
  2. Vložíme ji do pekáče, bez oleje, kachna pustí sama tuk a bude ho plný pekáč, není nutné tedy ani podlévat v průběhu pečení.
  3. Troubu rozehřejeme na 150 °C a vložíme ji do trouby na 6 hodin. Prvních 5 hodin pečeme kachnu přirytou.
  4. Mezitím si připravíme zelí, které necháme cca 30 min podusit v kastrolu, přidáme kmín a sůl a trochu vody a necháme ho změknout.
  5. Jakmile je měkké připravíme si jíšku z másla a mouky a přidáme do zelí. Nakonec ho dochutíme dle vlastní chuti. Pro sladší chuť dosypeme cukr, pro kyselejší dolejeme ocet.
  6. Po 5 hodinách sundáme poklici a zesílíme kachnu na 200 °C., aby byla křupavá kůrčička.
  7. Po 6 hodinách je kachna hotová a měkoučká. Můžete servírovat s bramborovým knedlíkem.

Nutriční hodnoty (1 x porce)

Energ. hodnota: 2,246.58 kcal | Protein: 67.29 g | Sacharidy: 12.37 g | z toho cukr: 7.00 g | Tuk: 213.79 g | z toho nas. MK: 61.45 g

Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/2550-pecena-kachna-se-zelim