K nedělnímu obědu nebo na svátky, pečená kachna se zelím a bramborovým knedlíkem přijde k chuti snad každému, kdo ji ochutná. Recept není složitý, pouze doba pečení kachny je poměrně dlouhá, ale výsledek stojí za to.
Ingredience (4 x porce)
Na jíšku
Postup přípravy
Kachnu opláchneme, vyndáme vnitřnosti a krk a pořádně nasolíme a okmínujeme.
Vložíme ji do pekáče, bez oleje, kachna pustí sama tuk a bude ho plný pekáč, není nutné tedy ani podlévat v průběhu pečení.
Troubu rozehřejeme na 150 °C a vložíme ji do trouby na 6 hodin. Prvních 5 hodin pečeme kachnu přirytou.
Mezitím si připravíme zelí, které necháme cca 30 min podusit v kastrolu, přidáme kmín a sůl a trochu vody a necháme ho změknout.
Jakmile je měkké připravíme si jíšku z másla a mouky a přidáme do zelí. Nakonec ho dochutíme dle vlastní chuti. Pro sladší chuť dosypeme cukr, pro kyselejší dolejeme ocet.
Po 5 hodinách sundáme poklici a zesílíme kachnu na 200 °C., aby byla křupavá kůrčička.
Po 6 hodinách je kachna hotová a měkoučká. Můžete servírovat s bramborovým knedlíkem.
Nutriční hodnoty (1 x porce)
Energ. hodnota: 2,246.58 kcal |
Protein: 67.29 g |
Sacharidy: 12.37 g |
z toho cukr: 7.00 g |
Tuk: 213.79 g |
z toho nas. MK: 61.45 g
Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/2550-pecena-kachna-se-zelim