Doma připravený chléb je sice pracný a časově náročný, ale můžete si jej obohatit o množství semínek nebo i bylinek. Nejlépe chutná ještě teplý.
Ingredience (6 x porce)
Postup přípravy
Mouky smíchejte s kmínem, droždím a semínky. Osolte.
Dobře promíchanou směs zalijte vlažnou vodou a propracujte. Těsto bude nehezká lepivá koule.
Dejte na teplé místo, přikryjte utěrkou a nechejte kynout přes noc.
Připravte si vál a hodně žitné mouky na podsypávání a na dlaně. Těsto bude lepit.
Roztáhněte těsto na placku a poté jej složte natřikrát do bochánku. Nechte půl hodiny kynout pod utěrkou.
Znovu mírně roztáhněte a znovu poskládejte bochánek. Nechejte kynout 20 minut. Vždy čím delší kynutí, tím lépe.
Rozehřejte troubu na 230 a dejte do ní pečící nádobu s víkem. Jakmile je trouba rozehřátá, dejte těsto do teplé nádoby.
Pečte 30 minut na 230 pod poklicí. Poté sundejte poklici a dopečte kůrku. Pro křupavější kůrku můžete potřít vodou několikrát během posledního dopékání.
Nutriční hodnoty (1 x porce)
Energ. hodnota: 241.91 kcal |
Protein: 6.34 g |
Sacharidy: 37.63 g |
z toho cukr: 0.92 g |
Tuk: 6.13 g |
z toho nas. MK: 0.55 g
Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/2546-domaci-chleb-s-zitnou-moukou