Domácí chléb s žitnou moukou

Doma připravený chléb je sice pracný a časově náročný, ale můžete si jej obohatit o množství semínek nebo i bylinek. Nejlépe chutná ještě teplý.

Ingredience (6 x porce)

Postup přípravy

  1. Mouky smíchejte s kmínem, droždím a semínky. Osolte.
  2. Dobře promíchanou směs zalijte vlažnou vodou a propracujte. Těsto bude nehezká lepivá koule.
  3. Dejte na teplé místo, přikryjte utěrkou a nechejte kynout přes noc.
  4. Připravte si vál a hodně žitné mouky na podsypávání a na dlaně. Těsto bude lepit.
  5. Roztáhněte těsto na placku a poté jej složte natřikrát do bochánku. Nechte půl hodiny kynout pod utěrkou.
  6. Znovu mírně roztáhněte a znovu poskládejte bochánek. Nechejte kynout 20 minut. Vždy čím delší kynutí, tím lépe.
  7. Rozehřejte troubu na 230 a dejte do ní pečící nádobu s víkem. Jakmile je trouba rozehřátá, dejte těsto do teplé nádoby.
  8. Pečte 30 minut na 230 pod poklicí. Poté sundejte poklici a dopečte kůrku. Pro křupavější kůrku můžete potřít vodou několikrát během posledního dopékání.

Nutriční hodnoty (1 x porce)

Energ. hodnota: 241.91 kcal | Protein: 6.34 g | Sacharidy: 37.63 g | z toho cukr: 0.92 g | Tuk: 6.13 g | z toho nas. MK: 0.55 g

Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/2546-domaci-chleb-s-zitnou-moukou