Popraskané sušenky (crinkles) se dají připravit na spoustu způsobů. Oblíbené jsou citrónové. Jsou skvělou svačinou do auta na cesty. Nikdy dlouho nevydrží.
Ingredience (20 x porce)
Postup přípravy
120 g cukru pískového smícháme s citronovou kůrou. Důkladně promíchejte metličkou, cukr se krásně provoní.
Poté přidejte vejce a změklé máslo a vyšlehejte do pěny.
V jiné míse smíchejte mouku, sůl a prášek do pečiva.
K cukru přidejte šťávu z citrónu, promíchejte a postupně začněte přisypávat mouku.
Vypracujte ručně, těsto bude trochu lepit. Kuličku těsta dejte do sáčku a nechejte odpočívat v lednici alespoň 2 hodiny.
Poté těsto vytáhněte, nemělo by lepit.
Připravte si plechy s pečícím papírem a dva hluboké talířky. Do jednoho nasypete moučkový cukr. Do druhého 3 lžíce pískového cukru a vanilkový cukr.
Z těsta tvarujte kuličky v dlani. Obalte je v pískovém a poté v moučkovém cukru.
Dejte na plech, naskládejte je do větších rozestupů. Při pečení se z kuliček stanou hromádky s charakteristickým popraskaným povrchem.
Pečte na 180 stupňů asi 12 až 15 minut.
Nutriční hodnoty (1 x porce)
Energ. hodnota: 136.00 kcal |
Protein: 1.67 g |
Sacharidy: 23.14 g |
z toho cukr: 13.49 g |
Tuk: 4.00 g |
z toho nas. MK: 2.40 g
Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/2543-citronove-crinkles