Jahodový dortík

Ovocné dorty jsou krásně svěží a s příjemnou sladkokyselou chutí. Díky želatině není nutné náročné zdobení. Stačí jen vychladit a servírovat.

Ingredience (12 x porce)

Dort

Jahodový krém

Na ozdobení

Želatina

Postup přípravy

  1. Bílky a žloutky rozdělíme. Bílky ušleháme do tuhého sněhu, můžeme přidat špetku soli. Žloutky ušleháme s cukry. Přidáme postupně olej a vodu a zašleháváme. Nakonec vmícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva.
  2. Dortovou formu vymažeme máslem a vysypeme moukou.
  3. Do těsta opatrně vmícháme sníh z bílků a vlijeme do malé dortové formy (20 cm průměr).
  4. Těsto rozetřeme od středu ke stranám.
  5. Dáme péct na 180 stupňů asi na 30 až 45 minut.
  6. Hotové vytáhneme z formy, dno můžeme ponechat a necháme vychladnout. Umyjeme formu.
  7. Uvaříme jahodový pudink. Při vaření pudinku jsme do mléka přidali cukr. Po uvaření necháme vychladnout. Do změklého másla zašleháme uvařený jahodový pudink.
  8. Vyšleháme s jahodami z kompotu a trochou kompotové šťávy.
  9. Dort rozkrojíme dvakrát. Potíráme krémem a ve slabé vrstvě natřeme na horní část.
  10. Nahoru dáme nakrájené jahody. Znovu zapneme do dortové formy a zaléváme želatinou.
  11. Želatinu připravíme se šťávy z jahodových kompotů. Je třeba 0,5 l tekutiny, můžete dolít vodou. Za studena vmícháme vanilkový pudink a přivedeme k varu. Po zhoustnutí chvíli mícháme. Necháme mírně vychladnout a naléváme na dort.
  12. V dortové formě necháme vše zatuhnout v lednici několik hodin.

Nutriční hodnoty (1 x porce)

Energ. hodnota: 445.32 kcal | Protein: 4.09 g | Sacharidy: 70.52 g | z toho cukr: 57.66 g | Tuk: 16.47 g | z toho nas. MK: 5.28 g

Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/2499-jahodovy-dortik