Ovocné dorty jsou krásně svěží a s příjemnou sladkokyselou chutí. Díky želatině není nutné náročné zdobení. Stačí jen vychladit a servírovat.
Ingredience (12 x porce)
Dort
Jahodový krém
Na ozdobení
Želatina
Postup přípravy
Bílky a žloutky rozdělíme. Bílky ušleháme do tuhého sněhu, můžeme přidat špetku soli. Žloutky ušleháme s cukry. Přidáme postupně olej a vodu a zašleháváme. Nakonec vmícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva.
Dortovou formu vymažeme máslem a vysypeme moukou.
Do těsta opatrně vmícháme sníh z bílků a vlijeme do malé dortové formy (20 cm průměr).
Těsto rozetřeme od středu ke stranám.
Dáme péct na 180 stupňů asi na 30 až 45 minut.
Hotové vytáhneme z formy, dno můžeme ponechat a necháme vychladnout. Umyjeme formu.
Uvaříme jahodový pudink. Při vaření pudinku jsme do mléka přidali cukr. Po uvaření necháme vychladnout. Do změklého másla zašleháme uvařený jahodový pudink.
Vyšleháme s jahodami z kompotu a trochou kompotové šťávy.
Dort rozkrojíme dvakrát. Potíráme krémem a ve slabé vrstvě natřeme na horní část.
Nahoru dáme nakrájené jahody. Znovu zapneme do dortové formy a zaléváme želatinou.
Želatinu připravíme se šťávy z jahodových kompotů. Je třeba 0,5 l tekutiny, můžete dolít vodou. Za studena vmícháme vanilkový pudink a přivedeme k varu. Po zhoustnutí chvíli mícháme. Necháme mírně vychladnout a naléváme na dort.
V dortové formě necháme vše zatuhnout v lednici několik hodin.
Nutriční hodnoty (1 x porce)
Energ. hodnota: 445.32 kcal |
Protein: 4.09 g |
Sacharidy: 70.52 g |
z toho cukr: 57.66 g |
Tuk: 16.47 g |
z toho nas. MK: 5.28 g
Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/2499-jahodovy-dortik