Tradiční boloňská omáčka

Boloňská omáčka pochází z Itálie, regionu Emilia-Romagna. Na Internetu najdete spoustu verzí boloňské omáčky, ale podle tohoto receptu vytvoříte autentickou boloňskou omáčku, kterou můžete poté použít k přípravě mnoha pokrmů. Tradičně se podává s čerstvými tagliatelle, avšak použít můžete libovolné jiné těstoviny, u nás se nejčastěji používají špagety.

Ingredience (4 x porce)

Zelenina

Na posypání

Těstoviny

Postup přípravy

  1. Do rozpálené pánve dejte olivový olej a máslo. Až bude máslo rozpuštěné, přidejte pancettu, cibuli, celer a mrkev. Nechte restovat asi 3 minuty.
  2. Přidejte mleté hovězí i vepřové a nechte restovat. Maso pustí vodu, počkejte, až se vypaří a zbude jen tuk.
  3. Přilijte červené víno a promíchejte. Počkejte, až se víno odpaří a opět zbude jen tuk.
  4. Poté přimíchejte rajčatový protlak a zalijte vývarem.
  5. Snižte plamen na minimum, zakryjte poličkou a nechte 2 hodiny pomalu dusit. Občas kontrolujte, jestli není třeba doplnit tekutinu.
  6. Uvařené těstoviny vmíchejte do omáčky, zalijte troškou vody z těstovin a dobře promíchejte. Tímto způsobem nasáknou těstoviny omáčku do sebe a budou mnohem chutnější.
  7. Podávejte posypané strouhaným parmazánem.

Nutriční hodnoty (1 x porce)

Energ. hodnota: 968.39 kcal | Protein: 38.25 g | Sacharidy: 77.14 g | z toho cukr: 5.30 g | Tuk: 52.09 g | z toho nas. MK: 17.68 g

Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/2458-tradicni-bolonska-omacka