Doma připravená šunka chutná výborně a neobsahuje žádná barviva ani konzervanty. S použitím robotu neznamená její příprava téměř žádnou námahu.
Ingredience (12 x porce)
Postup přípravy
Šunka je určena k rychlé spotřebě, proto je z menšího množství masa, ale tak, aby se dala dobře vložit do kulatého šunkovaru.
Vepřové maso nakrájíme na drobné kostičky. V misce smícháme vlažnou vodu, sůl a med. Přidáme k masu a promícháme.
Vložíme do robotu s hnětací (stejnou jako na kynuté těsto) metlou. Zapneme na druhý stupeň rychlosti a necháme asi 45 minut. Na konci míchání bude maso přilepené na okrajích mísy.
Poté vložíme do sáčku na šunku (tlačenku). Musíme dobře utlačit uvnitř. Pevně svážeme. Dáme do šunkovaru, zavřeme a necháme v lednici alespoň 3 hodiny.
Poté vložíme do hrnce s horkou vodou, ztlumíme a vaříme hodinu a půl na velmi mírnou teplotu. Voda by měla jen mírně probublávat.
Po uvaření vytáhneme celou nádobu a necháme několik hodin vychladit.
Teprve poté otevřeme a dáme celý sáček do lednice. Krájíme až druhý den.
Nutriční hodnoty (1 x porce)
Energ. hodnota: 109.58 kcal |
Protein: 8.71 g |
Sacharidy: 1.47 g |
z toho cukr: 1.44 g |
Tuk: 7.70 g |
z toho nas. MK: 2.57 g
Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/2359-sunka-z-veprove-pecene