Šunka z vepřové pečeně

Doma připravená šunka chutná výborně a neobsahuje žádná barviva ani konzervanty. S použitím robotu neznamená její příprava téměř žádnou námahu.

Ingredience (12 x porce)

Postup přípravy

  1. Šunka je určena k rychlé spotřebě, proto je z menšího množství masa, ale tak, aby se dala dobře vložit do kulatého šunkovaru.
  2. Vepřové maso nakrájíme na drobné kostičky. V misce smícháme vlažnou vodu, sůl a med. Přidáme k masu a promícháme.
  3. Vložíme do robotu s hnětací (stejnou jako na kynuté těsto) metlou. Zapneme na druhý stupeň rychlosti a necháme asi 45 minut. Na konci míchání bude maso přilepené na okrajích mísy.
  4. Poté vložíme do sáčku na šunku (tlačenku). Musíme dobře utlačit uvnitř. Pevně svážeme. Dáme do šunkovaru, zavřeme a necháme v lednici alespoň 3 hodiny.
  5. Poté vložíme do hrnce s horkou vodou, ztlumíme a vaříme hodinu a půl na velmi mírnou teplotu. Voda by měla jen mírně probublávat.
  6. Po uvaření vytáhneme celou nádobu a necháme několik hodin vychladit.
  7. Teprve poté otevřeme a dáme celý sáček do lednice. Krájíme až druhý den.

Nutriční hodnoty (1 x porce)

Energ. hodnota: 109.58 kcal | Protein: 8.71 g | Sacharidy: 1.47 g | z toho cukr: 1.44 g | Tuk: 7.70 g | z toho nas. MK: 2.57 g

Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/2359-sunka-z-veprove-pecene