Tradiční roláda s vanilkovým krémem

Skvělá roláda s výborným a osvědčeným vanilkovým krémem. Vypadá krásně a je hotová za pár minut. Dozdobit můžete mletými ořechy, kokosem nebo strouhanou čokoládou, ale nejlépe nechat vyniknout vanilkovou příchuť bez ostatních přísad.

Ingredience (12 x porce)

Krém

Postup přípravy

  1. Jako první rozehřejte troubu, vymažte sádlem plech a vysypejte hrubou moukou. U rolády raději nepoužívejte pečící papír. Pokud jej chcete použít i ten vymažte sádlem.
  2. Oddělíme žloutky a bílky a připravíme si dvě mísy. V jedné míse vyšlehejte se špetkou soli tuhý sníh z bílků. Ve druhé míse šlehejte žloutky s cukry do pěny.
  3. Ke žloutkům přimíchejte vařechou mouku, a nakonec opatrně sníh z bílků. Ten vmíchejte pomalu a co nejméně. Měl by zůstat nadýchaný.
  4. Vlijte na plech a roztáhněte stěrkou do roviny a k okrajům. Pečte na 180 stupňů asi 12 až 15 minut. Pokud si roládu přepečete, bude se vám lámat a nepůjde smotat.
  5. Horkou roládu obraťte a ihned smotejte. Strana, která se dotýkala dna plechu, teď bude uvnitř.
  6. Nechte zvolna vychladnout a připravte si krém.
  7. Nechejte změknout máslo a uvařte si pudink. Do horkého mléka vmíchejte nejprve oba cukry a poté pudinkový prášek rozmíchaný v troše mléka. Pudink nechte vychladnout a postupně zašlehávejte do másla.
  8. Nakonec krém provoňte rumem a natřete na roládu zevnitř i zvenčí. Nechejte v lednici do druhého dne.

Nutriční hodnoty (1 x porce)

Energ. hodnota: 237.49 kcal | Protein: 3.37 g | Sacharidy: 37.83 g | z toho cukr: 32.69 g | Tuk: 7.42 g | z toho nas. MK: 4.12 g

Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/2346-tradicni-rolada-s-vanilkovym-kremem