Citrónové věnečky

S oblibou doma pečeme věnečky a jednou se nám stalo, že jsme krém připravili z citrónového pudinku. Vznikla populární obměna, která má velmi svěží a lehkou chuť. Naši hosté si ji oblíbili dokonce více než tradiční variantu.

Ingredience (15 x porce)

Krém

Poleva

Postup přípravy

  1. Ve větším hrnci přivedeme vodu k varu a přidáme tuk. Ztlumíme, necháme probublávat a mícháme, dokud se tuk nerozpustí. Pak pomalu začneme přimíchávat mouku. Zvýšíme teplotu a jakmile vznikne hustá kaše mícháme a opekáme ještě asi tak 5 minut. Opravdu pečlivě a stále míchejte, těsto se musí odpalovat od dna, ne připalovat.
  2. Těsto dáme do mísy a necháme pomalu vychladnout. Občas promícháme. Až je těsto téměř studené, začneme po jednom kuse zapracovávat vejce a žloutek. Vždy jen jeden kus a pečlivě vmíchejte do těsta.
  3. Těsto dejte do cukrářského sáčku a na plech s pečícím papírem stříkejte kolečka. Množství je asi na 40 malých věnečků.
  4. Troubu rozehřejte na 180 stupňů a pečte asi 20 až 30 minut do zezlátnutí.
  5. Mezitím připravte krém. Dejte vařit 2/3 mléka. Zbytek mléka promíchejte s cukry a pudinky. Jakmile začne mléko vařit, přilejte rozmíchané pudinky a vařte do zhoustnutí. Alespoň 2 minuty.
  6. Hotový pudink dejte do mísy vychladit. Studený vyšlehejte s máslem, rumem a citrónovou šťávou.
  7. Upečené a vychladlé věnečky rozkrojte na poloviny, plňte krémem a polévejte polevou.
  8. Poleva se připravuje třením horkého mléka, cukru, rumu a citrónové šťávy. Je nutné polevu alespoň 10 minut třít metličkou.
  9. Hotové nechejte alespoň hodinu v chladu.

Nutriční hodnoty (1 x porce)

Energ. hodnota: 366.23 kcal | Protein: 3.61 g | Sacharidy: 50.25 g | z toho cukr: 42.13 g | Tuk: 15.94 g | z toho nas. MK: 8.70 g

Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/2337-citronove-venecky