S oblibou doma pečeme věnečky a jednou se nám stalo, že jsme krém připravili z citrónového pudinku. Vznikla populární obměna, která má velmi svěží a lehkou chuť. Naši hosté si ji oblíbili dokonce více než tradiční variantu.
Ingredience (15 x porce)
Krém
Poleva
Postup přípravy
Ve větším hrnci přivedeme vodu k varu a přidáme tuk. Ztlumíme, necháme probublávat a mícháme, dokud se tuk nerozpustí. Pak pomalu začneme přimíchávat mouku. Zvýšíme teplotu a jakmile vznikne hustá kaše mícháme a opekáme ještě asi tak 5 minut. Opravdu pečlivě a stále míchejte, těsto se musí odpalovat od dna, ne připalovat.
Těsto dáme do mísy a necháme pomalu vychladnout. Občas promícháme. Až je těsto téměř studené, začneme po jednom kuse zapracovávat vejce a žloutek. Vždy jen jeden kus a pečlivě vmíchejte do těsta.
Těsto dejte do cukrářského sáčku a na plech s pečícím papírem stříkejte kolečka. Množství je asi na 40 malých věnečků.
Troubu rozehřejte na 180 stupňů a pečte asi 20 až 30 minut do zezlátnutí.
Mezitím připravte krém. Dejte vařit 2/3 mléka. Zbytek mléka promíchejte s cukry a pudinky. Jakmile začne mléko vařit, přilejte rozmíchané pudinky a vařte do zhoustnutí. Alespoň 2 minuty.
Hotový pudink dejte do mísy vychladit. Studený vyšlehejte s máslem, rumem a citrónovou šťávou.
Upečené a vychladlé věnečky rozkrojte na poloviny, plňte krémem a polévejte polevou.
Poleva se připravuje třením horkého mléka, cukru, rumu a citrónové šťávy. Je nutné polevu alespoň 10 minut třít metličkou.
Hotové nechejte alespoň hodinu v chladu.
Nutriční hodnoty (1 x porce)
Energ. hodnota: 366.23 kcal |
Protein: 3.61 g |
Sacharidy: 50.25 g |
z toho cukr: 42.13 g |
Tuk: 15.94 g |
z toho nas. MK: 8.70 g
Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/2337-citronove-venecky