Hovězí roštěná s výrazným zeleninovým sosem

Pokud hledáte specialitu, kterou byste připravili při významnější události či oslavě a jíte maso, pak vyzkoušejte hovězí roštěnou s výrazným zeleninovým sosem. Příprava receptu je sice časově náročnější, ale výsledek stojí za to. V případě že máte raději roštěnou více či méně propečenou nechte ji v troubě o 5 minut déle/méně.

Ingredience (6 x porce)

Postup přípravy

  1. Nejprve si připravíme maso, do kterého vmasírujeme olivový olej a převážeme ho nití.
  2. Rozehřejeme si olej na pánvi a maso na něm necháme ze všech stran zprudka osmahnout cca 2-3 min.
  3. Když je maso ze všech stran osmahnuté, vyndáme ho a necháme ležet bokem, než si připravíme zeleninu.
  4. Olej z pánve přelijeme do pekáče (pokud je ho málo dolijte více olivového oleje) a přidáme na kousky nakrájenou mrkev, celer, cibuli, česnek. Promícháme a okořeníme (skořice, tymián, sůl, pepř, paprika, muškátový oříšek a bobkový list) a nakonec přidáme 1 lžíci balsamica a promícháme.
  5. Doprostřed zeleniny dáme maso a takto vložíme do předehřáté trouby na 180 °C a necháme - 45 min. pro méně propečené maso nebo 50 – 55 min pro více propečené maso.
  6. Poté vyndáme a maso necháme na talíři před nakrájením ještě 15 min. odležet a připravíme si sos.
  7. Zeleninu zprudka osmahneme v hlubší pánvi a přidáme mouku. Mícháme, dokud zelenina s moukou chytnou nahnědlou barvu a poté přilejeme víno a na mírném ohni mícháme cca 5-7 min. Pak přilejeme hovězí vývar a necháme projít varem. Nakonec kousky zeleniny přecedíme přes síto a zeleninový sos je hotový.
  8. Maso nakrájíme na slabé plátky a podáváme s bramborovou kaší, opečenými bagetkami či chlebem. Dobru chuť!

Nutriční hodnoty (1 x porce)

Energ. hodnota: 331.73 kcal | Protein: 38.67 g | Sacharidy: 9.68 g | z toho cukr: 4.20 g | Tuk: 12.93 g | z toho nas. MK: 4.85 g

Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/2333-hovezi-rostena-s-vyraznym-zeleninovym-sosem