Pokud hledáte specialitu, kterou byste připravili při významnější události či oslavě a jíte maso, pak vyzkoušejte hovězí roštěnou s výrazným zeleninovým sosem. Příprava receptu je sice časově náročnější, ale výsledek stojí za to. V případě že máte raději roštěnou více či méně propečenou nechte ji v troubě o 5 minut déle/méně.
Ingredience (6 x porce)
Postup přípravy
Nejprve si připravíme maso, do kterého vmasírujeme olivový olej a převážeme ho nití.
Rozehřejeme si olej na pánvi a maso na něm necháme ze všech stran zprudka osmahnout cca 2-3 min.
Když je maso ze všech stran osmahnuté, vyndáme ho a necháme ležet bokem, než si připravíme zeleninu.
Olej z pánve přelijeme do pekáče (pokud je ho málo dolijte více olivového oleje) a přidáme na kousky nakrájenou mrkev, celer, cibuli, česnek. Promícháme a okořeníme (skořice, tymián, sůl, pepř, paprika, muškátový oříšek a bobkový list) a nakonec přidáme 1 lžíci balsamica a promícháme.
Doprostřed zeleniny dáme maso a takto vložíme do předehřáté trouby na 180 °C a necháme - 45 min. pro méně propečené maso nebo 50 – 55 min pro více propečené maso.
Poté vyndáme a maso necháme na talíři před nakrájením ještě 15 min. odležet a připravíme si sos.
Zeleninu zprudka osmahneme v hlubší pánvi a přidáme mouku. Mícháme, dokud zelenina s moukou chytnou nahnědlou barvu a poté přilejeme víno a na mírném ohni mícháme cca 5-7 min. Pak přilejeme hovězí vývar a necháme projít varem. Nakonec kousky zeleniny přecedíme přes síto a zeleninový sos je hotový.
Maso nakrájíme na slabé plátky a podáváme s bramborovou kaší, opečenými bagetkami či chlebem. Dobru chuť!
Nutriční hodnoty (1 x porce)
Energ. hodnota: 331.73 kcal |
Protein: 38.67 g |
Sacharidy: 9.68 g |
z toho cukr: 4.20 g |
Tuk: 12.93 g |
z toho nas. MK: 4.85 g
Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/2333-hovezi-rostena-s-vyraznym-zeleninovym-sosem