Tradiční česká příloha výborně dochucená jablkem a zahuštěná celozrnnou moukou. Nejlepší k pečenému vepřovému nebo drůbežímu masu.
Ingredience (6 x porce)
Postup přípravy
Zelí i s nálev dáme do většího hrnce. Podlijeme vodou, přidáme kmín, zamícháme a pomalu dusíme pod poklicí do poloměkka.
Po chvíli přidáme nastrouhané jablko. Okrájené a zbavené jadřinců. Společně vaříme.
Na pánvi osmažíme dozlatova velkou cibuli nakrájenou na kostičky. Necháme stranou. Použijeme na ni jen část sádla, maximálně 20 g.
Až je zelí hotové, vypneme a necháme trochu vychladnout.
Ve vedlejším hrnci rozehřejeme zbytek sádla, přidáme celozrnnou mouku a necháme zpěnit. Vypneme, chvíli počkáme a opatrně nalijeme do zelí. Vmícháme a znovu přivedeme k varu.
Zásmažka zeli zahustí, pak už jen dochutit cukrem a můžeme podávat. S opečenou cibulkou navrch nebo vmíchanou do zelí.
Nutriční hodnoty (1 x porce)
Energ. hodnota: 244.41 kcal |
Protein: 2.48 g |
Sacharidy: 16.35 g |
z toho cukr: 11.49 g |
Tuk: 17.17 g |
z toho nas. MK: 6.60 g
Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/2295-bile-zeli-s-celozrnnou-moukou