Žemlovka

Česká klasika oblíbená u dětí i dospělých. Je to dobrota a zároveň výborný způsob, jak zpracovat starší pečivo.

Ingredience (6 x porce)

Na vymazání

Postup přípravy

  1. Větší pekáč vymažeme máslem. Pečivo nakrájíme na menší kusy. Můžeme zpracovat rohlíky, veku, bagetu, vánočku, mazanec, okraje koláčů atd.
  2. Mléko smícháme s cukry, rumovým aroma a jednou lžičkou skořice. Pečivo namočíme, chvíli necháme namočené a skládáme na dno pekáče. Tak naskládáme první polovinu pečiva.
  3. Na pečivo naskládáme plátky jablek, ty jsme okrájeli ze slupky a zbavili jadřinců. Posypeme nahrubo nakrájenými ořechy a rozinkami. Zasypeme skořicí.
  4. Poskládáme druhou polovinu namočeného pečiva. Nahoru nalijeme rozpuštěné máslo.
  5. Zbylé mléko smícháme se zakysanou smetanou a žloutky. Provoníme citrónovou kůrou. Nalejeme na pečivo a dáme zapéct do trouby na 180 stupňů na 30 minut.
  6. Ke konci pečení si ušleháme z bílků sníh s trochou soli. Upečenou žemlovku vytáhneme z trouby, natřeme sněhem a dáme znovu zapéct na 5 až 10 minut. Pocukrujeme a můžeme podávat.

Nutriční hodnoty (1 x porce)

Energ. hodnota: 742.21 kcal | Protein: 17.19 g | Sacharidy: 95.74 g | z toho cukr: 58.51 g | Tuk: 31.96 g | z toho nas. MK: 14.64 g

Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/2262-zemlovka