Česká klasika oblíbená u dětí i dospělých. Je to dobrota a zároveň výborný způsob, jak zpracovat starší pečivo.
Ingredience (6 x porce)
Na vymazání
Postup přípravy
Větší pekáč vymažeme máslem. Pečivo nakrájíme na menší kusy. Můžeme zpracovat rohlíky, veku, bagetu, vánočku, mazanec, okraje koláčů atd.
Mléko smícháme s cukry, rumovým aroma a jednou lžičkou skořice. Pečivo namočíme, chvíli necháme namočené a skládáme na dno pekáče. Tak naskládáme první polovinu pečiva.
Na pečivo naskládáme plátky jablek, ty jsme okrájeli ze slupky a zbavili jadřinců. Posypeme nahrubo nakrájenými ořechy a rozinkami. Zasypeme skořicí.
Poskládáme druhou polovinu namočeného pečiva. Nahoru nalijeme rozpuštěné máslo.
Zbylé mléko smícháme se zakysanou smetanou a žloutky. Provoníme citrónovou kůrou. Nalejeme na pečivo a dáme zapéct do trouby na 180 stupňů na 30 minut.
Ke konci pečení si ušleháme z bílků sníh s trochou soli. Upečenou žemlovku vytáhneme z trouby, natřeme sněhem a dáme znovu zapéct na 5 až 10 minut. Pocukrujeme a můžeme podávat.
Nutriční hodnoty (1 x porce)
Energ. hodnota: 742.21 kcal |
Protein: 17.19 g |
Sacharidy: 95.74 g |
z toho cukr: 58.51 g |
Tuk: 31.96 g |
z toho nas. MK: 14.64 g
Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/2262-zemlovka