Domácí polévkové nudle

Ano, dají se koupit, ale nic se nevyrovná chuti domácích nudlí. Už naše babičky je vyráběly a pak nechávaly dlouze sušit na sluníčku. Jednou za čas stojí za to připravit si je doma a uskladnit. Hodí se třeba do štědrovečerní houbové polévky.

Ingredience (10 x porce)

Postup přípravy

  1. Rozšlehejte vejce se solí a velmi pomalu přisypávejte mouku. Pomalu zašlehávejte. Až vám to konzistence dovolí, dejte na vál a zbylou mouku zapracujte do těsta ručně.
  2. Je třeba delší čas na vypracování a několikrát těsto přeskládat.
  3. Dejte do sáčku, utěsněte a nechejte v pokojové teplotě alespoň 2 hodiny odpočívat.
  4. Poté rozválejte na velmi tenkou placku. Těsto nebude lepit a není nutné jej podsypávat.
  5. Placka musí být tenká téměř jako papír, z uvedeného množství bude mít asi 50 cm v průměru.
  6. Nechejte aspoň hodinu v pokojové teplotě, během doby alespoň 2 krát obraťte.
  7. Poté nakrájejte na proužky, ty naskládejte na sebe a nožem nasekejte na tenké nudličky.
  8. Kdo chce mít úplně tenké nudle, nechá proužky jednotlivě proschnout do druhého dne. Poté naskládá ne rovně na sebe ale horní proužek vždy o 1 mm posune dozadu. Nůž pak držte trochu zešikma, opřete ho o vál a nudličky spíše ořezávejte (strouhejte).

Nutriční hodnoty (1 x porce)

Energ. hodnota: 98.58 kcal | Protein: 3.83 g | Sacharidy: 17.61 g | z toho cukr: 0.16 g | Tuk: 1.19 g | z toho nas. MK: 0.32 g

Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/2165-domaci-polevkove-nudle